Eerste hulp bij Waardebepaling Achteraf

Eerste hulp bij Waardebepaling Achteraf

25 januari 2010 Waarmaken 6

Met Durftevragen kom ik regelmatig in contact met mensen die voor het eerst in aanraking komen met waardebepaling achteraf. In de helft van de gevallen krijg ik gewoon een verzoek om een factuur te sturen, in de andere helft van de gevallen krijg ik een soort hulpvraagje: ‘Hoe werkt dat?’ ‘Wat vind jíj dat het waard is?’ ‘Wat waren de onkosten?’ ‘Geef ik wel genoeg?’. Ik snap de verwarring, het is immers vrij nieuw en staat haaks op wat we gewend zijn. Nadat ik een tijdje vooral heb geantwoord met: ‘Ik kan geen waarde voor jou bepalen, dat moet je zelf doen,’ ontdekte ik dat de volgende instructie mensen helpt. Deze is gebaseerd op wat mensen blijken te doen om hun waarde te bepalen.

Dus voor iedereen die aan durftevragen heeft meegedaan of op een andere manier met waardebepaling achteraf in aanraking is gekomen en denkt: ‘Help!?!’ Bij deze, de officieuze, geheel te rippen, verspreiden en verbeteren EHBW:

Eerste Hulp Bij Waardebeling achteraf.

 • vergelijk wat durftevragen (of andere wba-ding) je oplevert met de waarde van andere ‘diensten’ die net zo lang duren
 • dat kan alleen achteraf!
 • een workshop kleien of breien kost 50 euro
 • een symposium kost al gauw 100 euro
 • een consultant kost makkelijk 150 euro per uur
 • de meeste mensen geven voor durftevragen -in geld- tussen 50 en 150 euro, minder en meer komt ook voor
 • mensen geven soms iets kort na de sessie en later nog eens wat als blijkt dat ze meer geld gaan verdienen en dankbaar zijn

Ben benieuwd naar wat je er van vindt, ook naar andere overwegingen en manieren om waarde te beaplen. Wil je die hier achter laten?

Give it a little thought and…

 

6 Responses

 1. Heel fijn dit! Voor //waardebepalingachteraf.nl (nog in ontwikkeling) verzamelen we teksten om WBA te verduidelijken. Vind je het goed als ik jouw uitleg meeneem?

 2. KatYo says:

  Fijn, zo’n stukje! Voor mij is de term niet zo nieuw, maar weet nog niet zo goed hoe ermee om te gaan/ het goed uit te leggen aan anderen.
  En @Sander: hopelijk komt die site snel!

 3. Peter-Paul Lucker says:

  Is het niet handig er wel even bij te vermelden dat natuurlijk ook rekening gehouden moet worden met 19% BTW?
  Verder is het zeker een handige richtlijn en ik kan me voorstellen dat als achteraf blijkt dat de tips echt goud waren, je nog een extra betaling doet.

 4. DJ Axefield says:

  Erg boeiende manier van werken. Ik heb besloten om dit in ieder geval gedurende februari en maart te doen omtrent mijn DJ optredens en adverteren in mijn online TV serie om te kijken of dit voor mij werkt. Ik hou je op de hoogte.

 5. […] dat betekent dat jij achteraf zelf bepaalt wat het je waard is geweest. Waardebepaling achteraf? //www.juulmartin.nl/eerste-hulp-bij-waardebepaling-achteraf/   meer info en aanmelden via //www.durftevragen.com Kijk maar of je mee wil doen. Misschien ken je […]

 6. […] Hoe een opdrachtgever of klant met waardebepaling achteraf om kan gaan lees je onder andere hier: //www.juulmartin.nl/eerste-hulp-bij-waardebepaling-achteraf/ […]

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.