Waardebepaling Achteraf: kansen voor opdrachtnemers

Waardebepaling Achteraf: kansen voor opdrachtnemers

19 februari 2010 Waarmaken 1

Stel, je bent ondernemer, artiest of hoe je jezelf ook wil noemen. Kort gezegd: je levert diensten en/of goederen voor anderen. Of je nu zelfstandig bent of een bv’tje hebt, maakt niet zo uit. Je doet je best met acquisitie, je maakt offertes, contracten, factuurtjes en als het goed gaat krijg je een klus en je geld. Als ze blij zijn krijg je misschien nog een klus en anders hoor je er niks meer van of zijn ze boos.

Niks aan de hand, toch? Zo gaat het al jaren en het geeft een hoop helderheid en rust als de contracten getekend zijn. Voor jou in ieder geval. Maar hoe weet je van tevoren óf en hoe waardevol je bent voor diegene die denkt jou nodig te hebben? En welke verwachtingen schep je bij de opdrachtgever? Hoe stem je die af en hoe ga je om met feedback? En met mensen die blijer zijn dan verwacht of juist ontevreden… Het geeft wel eens een hoop gedoe.

Tijd is Geld?

Bovendien: wat iemand in tien minuten kan, kan waardevoller zijn dan wat iemand anders in drie dagen doet. Vraag mij om een schilderij voor je te maken dan ben ik drie dagen bezig, en ik weet zeker dat velen in tien minuten iets mooiers kunnen maken… Gelukkig schilder ik niet en kan het bepalen van waarde anders. Het kan met Waardebeling Achteraf, voor als je doet wat je doet om mensen blij te maken bóven geld verdienen.

Met waardebepaling achteraf bepaalt de opdrachtgever (of klant als je dat zo wil noemen) achteraf zelf wat jouw inzet hem of haar waard is geweest. Ja, je leest het goed: Achteraf, zelf! En het hoeft geen geld te zijn…

Even schrikken misschien, maar stel je de voordelen eens voor.

Dit zijn de kansen voor opdrachtnemers:

 • Je schrijft geen offertes meer, je hoeft niet te onderhandelen en je hoeft geen contracten op te stellen: Je wint tijd!
 • Je kunt meteen beginnen met helpen als je ergens denkt nodig te zijn.
 • Je schept van het begin af aan een goede vertrouwensrelatie met diegene die jou nodig heeft. Dat geeft verbinding.
 • De drempel is veel lager om je in te schakelen: als het niks is, geeft iemand niks terug.
 • Je krijgt altijd feedback.
 • Door te spreken in waarde gaan mensen denken in waarde ipv geld.

Bespreken, leren en verantwoordelijkheid

Bespreek wel vantevoren ;-) hoe er omgegaan wordt met waardebepaling achteraf. Ben duidelijk, zeg dat het niet gratis is, help ze bij het bepalen van hun waarde als ze daarom vragen. Wees je er van bewust dat je de opdrachtgever vraagt om een inspanning, om te denken over de waarde. In zekere zin zou je in de wereld van vaste prijzen  vantevoren kunnen zeggen dat het nadenken over waarde is ‘afgekocht’.

Daarnaast levert waardebepaling achteraf je op dat je zelf verantwoordelijk bent voor je tijd en waar jij denkt waardevol te zijn. Want als je ergens niet waardevol blijkt te zijn, loop je het risico om niets te krijgen. Eng? Ja! Leerzaam? Nou en of! Ik heb eens een dag gewerkt en dat bleek 75 euro waard te zijn. Zelden zo veel geleerd, hoe waardevol om die feedback zo terug te krijgen.

In de praktijk blijkt dat mensen die werken met waardebepaling achteraf niet minder gaan verdienen en snel leren waar en hoe ze waardevol kunnen zijn. En zo dus meer verdienen. Of hulp krijgen die niet in geld is uit te drukken. Ik kan bijvoorbeeld zaaltjes gebruiken voor trainingen en Durftevragen-sessies die ik begeleid en iemand helpt me blijvend met de technische kant van mijn weblog…Je hoeft natuurlijk niet meteen in het diepe te springen, begin gewoon een keer, ergens, met één klant om het uit te proberen. Heb ik ook gedaan en wie weet wat het jóu oplevert!

Er is nu zelfs een restaurant in Alkmaar dat met dit principe experimenteert. Waardebepaling achteraf is zover ik het kan traceren een idee van Martijn Aslander. Hij werkt al jaren zo en leeft nog steeds… ;-) Vraag hem om een boeiende lezing over dit thema te verzorgen, hij is dé expert. Uiteraard met waardebepaling achteraf…

Hoe een opdrachtgever of klant met waardebepaling achteraf om kan gaan lees je onder andere hier: //www.juulmartin.nl/eerste-hulp-bij-waardebepaling-achteraf/

Ben benieuwd naar jouw ervaringen met waardebapling achteraf. Wil je die met me delen?

 

One Response

 1. Jan Willem Bot says:

  Waardebepaling achteraf… Dit is nou echt een flinke opschudder, mooi!
  Ik denk onwillekeurig met een grijns aan een anecdote met mijn grote vriend – en opa. Als kind sprong ik een paar keer per jaar in de collectantmodus, namelijk als ik een nieuw schoolrapport had gekregen. Dat moest iedereen zien en vooral bij familieleden betekende dat cashen. Zo niet – leek het – bij mijn opa. Hij las mijn rapport met trots, vroeg van alles en gaf het uiteindelijk – dondersgoed wetend wat mijn bedoeling was – zónder geld terug met een vette knipoog: “Onbetaalbaar, jongen!” Ai… zo voelt dus ‘beteuterd’… Toen ik naar huis ging kocht hij zijn leedvermaak overigens af met een zilveren tientje :-) Over zilveren tientje gesproken, dat is nou typisch weer zo’n ding dat – net als sommige postzegels – achteraf meer waard is dan de prijs die erop staat…

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *