De Zin van Doelloos

De Zin van Doelloos

2 februari 2010 Waarmaken 1

Geen doel, geen roem. Zonder doelen red je het niet! Stel jezelf een doel en je gaat het halen. Hoor ik vaak. Beetje Smart formuleren, dat biedt houvast. Heeft zo zijn voordelen, zeker als je samenwerkt met anderen en er concreet dingen gepland moeten worden. Je weet waar je aan toe bent, je weet wanneer je goed of slecht bezig bent, een hoop zelfgecreëerde helderheid en zekerheid over voldoen of niet voldoen. Hmmm, kan het ook anders?

Ja, je kan ook geen doel stellen. Je kan ook níet concreet zijn over waar je over een jaar bent. Er kan van alles lukken als je dat níet van tevoren vastlegt, lijkt me. Je bent je waarschijnlijk meer bewust van wat er om je heen gebeurt in elk geval. Er ontstaan kansen en mogelijkheden die je nog niet kon zien aankomen en misschien niet had benut als je alleen maar doelgericht bezig bent. Hmmm, hoe doet een boom dat?

Een boom groeit omhoog, naar de zon. Ja, dat lijk heel doelgericht, maar is hij zo doelgericht? Als de boom alleen maar naar de zon zou groeien zou die heel hoog en recht worden. En waarschijnlijk snel omvallen, omwaaien of door de bliksem gebliksemd worden en in de fik vliegen. Weg boom. Zo doelgericht dat hij geen doel meer kan hebben…

Maar wat doet de boom? De boom kiest richting. De boom groeit naar wat hij nodig heeft. Onderweg blijkt hoe hij het best kan groeien, beetje naar links, dan weer naar rechts. En samen toch steeds een beetje omhoog, zonder omhoog te gaan. Dat geeft hem stevigheid en zo voldoet hij juist meer aan zijn doel, zonlicht vangen. En blijft hij bestaan.

Misschien zijn voldoen en niet voldoen wel hetzelfde. Waarom zou je je er dan mee bezig houden?

 

One Response

  1. […] Fouten mogen maken. Delen. Open zijn. Je kwetsbaar opstellen. Luisteren. Talenten benutten. Een richting kiezen. Lerend zijn. Nieuwsgierig zijn. […]

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *