Koopdelen

Koopdelen

12 januari 2012 Waarmaken 12

hoe de economie en de samenleving kunnen groeien door koopdelen mogelijk te maken

Ik heb een boormachine. Die gebruik ik vijf minuten per maand. Mijn buurman heeft een boormachine. Hij gebruikt hem 10 minuten per maand. Zijn buurman heeft, je raadt het al, ook een boormachine. Hij gebruikt hem niet. Waarom hebben we niet samen 1 boormachine?

Ik denk dat als ik had geweten dat zij soms ook wilden boren en als ik samen met hun een boormachine had kunnen kopen, ik het wel had gedaan. Maar ik wist het niet en voor zover ik weet is samen kopen nog niet overal even makkelijk. Het wordt volgens mij nog niet gestimuleerd door onze verkopende vriendjes. Er ligt een kans…

Soms zie ik produkten die ik best zou willen hebben. Ik koop ze dan niet, omdat ik het zonde vind om geld te besteden aan iets dat ik niet vaak gebruik, hoe mooi of handig het produkt ook is. Bijvoorbeeld: een bladblazer, een mountainbike of een bungalowtent.

De laatste vijf jaar is er bijna onopgemerkt steeds meer gedeeld. Met name op internet en met sociale media delen mensen details uit hun leven en hun werk, hun ideeën en kennis. Dit maakt volgens onderzoek -zie infographic onderaan- dat mensen steeds meer geneigd zijn om samen diensten en producten te delen. De deelauto komt op, je kunt nu al geld lenen van anderen of uit de crowd een investering ophalen voor je onderneming. En er is groupon natuurlijk, maar dan koop je niet zo zeer samen als wel tegelijk hetzelfde met korting.

De ondernemer die het mogelijk maakt om samen één produkt aan te schaffen heeft goud in handen en kan zijn sociaal kapitaal exponentieel vergroten.

Er zijn vast veel meer mensen zoals ik die een produkt soms nodig hebben en het daarom niet kopen. Als je als verkoper (als eerste) deze mensen kunt verbinden ga je meer verkopen. En passant zorg je er ook nog eens voor dat deze mensen samen komen, overleggen en mekaar beter leren kennen. De winst is er ook voor de community. De planeet wint er ook bij, want we gebruiken minder grondstoffen.

Stel ik zoek online een bladblazer en ik zet hem op mijn online verlanglijstje. En stel dat ik dan een melding krijg dat drie mensen in mijn straat die ook willen kopen… dan ga je… Koopdelen! Volg hier het project om het waar te maken.

 

12 Responses

 1. Jeroen says:

  Hey Juul,
  grappig idee. Op zich niet nieuw, want het bestaat al: timeshare appartementen, deelauto’s en zo. Zou met meer moeten kunnen (vereist wel vertrouwen in je mede-eigenaren…EN je moet het niet allemaal net op hetzelfde moment willen gebruiken).

  Maar: hoe wordt de economie er beter van, als voortaan van alles nog maar een derde van de oude hoeveelheid wordt gekocht?

 2. Juul says:

  HI Jeroen,

  het idee is misschien niet heel nieuw, ik zou het wel gaaf vinden als het makkelijk gemaakt wordt om te realiseren voor simpele deelbare spullen. En dan gaat het inderdaad om vertrouwen en afspraken maken. Als mensen op basis van vertrouwen samen spullen kopen dan wordt dat vertrouwen misschien nog wel sterker, en manifesteert het zich in een tastbaar produkt, bv die bladblazer. Ik kan de toekomst niet voorspellen en weet niet of de economie hier van groeit. Ik denk wel dat mensen die per sé zelf een bladblazer willen die heus wel kopen. Groei zou kunnen komen als mensen die hem anders niet zouden kopen samen besluiten te kopen. We zullen zien…

 3. alice oortgiesen says:

  Ha Juul, leuk om weer eens iets van je te lezen en je mooie ideeen te verspreiden. Heb je al eens met Eric ( Hendriks) gesproken over de mogelijkheden om dit idee te verbinden met ‘mijnbuurtje.nl’?
  Een online platform in binnen wijken vragen en antwoorden te koppelen?
  Groet, Alice

 4. Juul says:

  HI Alice, ja ik ken Eric en mijnbuurt.je we trekken al samen op. Ik zal hem dit ook eens tippen, dank voor het idee

 5. Sanne Roemen says:

  Goed idee! Ik ken “de blauwe duim” in Amsterdam, een gereedschap uitleen. En de economie is een beetje ontploft doordat men maar ongebreideld alles zelf wilde kopen (en daar vaak geld voor leende). Groei is niet heilig, integendeel. Als het allemaal een tandje minder zou kunnen houden we misschien wel een planeet over voor de volgende generatie(s).

 6. Hier voel ik dus ook wel voor , mooi idee.

 7. Richard says:

  Wat alleen jammer is, is dat we in een “Kijk eens wat ik heb”-maatschappij leven. Dus je buurman wil je best ZIJN boormachine lenen. Maar zelf zeg je liever: “Kijk eens buurman, wat een mooie nieuwe boormachine ik heb gekocht”. Kortom men/we zijn er nog niet klaar voor. Kijk maar eens op //www.gehuurdindebuurt.nl Dit project is met exact deze gedachten opgezet. Waarom huren i.p.v. lenen zal je je afvragen. Simpel … “ja waarom??”, “Wat wordt ik er wijzer van??”. Deze uitspraken komen direct naar boven als je vraagt of men hier daadwerkelijk gebruik van zou maken. Of, ook zo’n mooie: “…en als het nou kapot gaat?”.
  Kortom ik geloof heilig in het delen/lenen van goederen echter in de praktijk blijkt het zeer lastig. Het blijft bij het kringtje mensen die je al goed kent.

 8. Juul says:

  Hoi Richard, dank voor je reactie. Wat jij beschrijft herken ik ook wel. Daar wil ik juist iets aan doen en er niet in berusten. Better die trying than not trying at all.

 9. Marcel says:

  Ik doe mee! Echt briljant voor, met name, zaken zoals gereedschap!
  Voor de hele wijk, 1 centraal uitgifte punt waar al het gereedschap wordt verzamelt en eventueel ingekocht. Iedereen deelt in de kosten. Deze kosten zijn natuurlijk minimaal in vergelijking met het inkopen van een eigen gereedschapspalet. (ik ben een klusser en heb van alles 1 stuk: boor decoupeerzaag, schuurmuis, bandschuurmachine.. wat dacht je van de grasmaaier)! Kapitalen aan gereedschap dat relatief gezien zelden worden gebruikt. Online reserveren voor gebruik (of ouderwets in een agenda)voorkomt dat spullen tegelijk worden meegenomen.

  1 punt ben ik niet uit: Iedereen die je meekrijgt heeft waarschijnlijk ook van veel stukken gereedschap er al 1 op de plank liggen. Je zou willen starten met een wijk waar nog niemand gereedschap heeft.. maar mensen die geen gereedschap hebben hebben het waarschijnlijk ook niet nodig..

  Op zoek dus naar mensen die willen klussen maar nog geen gereedschap hebben…

  Ben jij al verder met dit idee?

 10. Juul says:

  Een boor kan stuk gaan, of je wil samen een heel goede boor hebben. Of je gaat voor een springkussen met je buren.
  Natuurlijk is er a een boel in omloop dat je kunt delen zie ook spullendelen.nl. Juist voor die spullen die niet toegankelijk zijn in je netwerk kun je het samen aanschaffen.

 11. Marcel says:

  hah! Of je verder bent is een understatement!
  Ik ga eens lekker rondklikken op de website.. Ziet er goed uit!

  Al lange tijd loop ik met in mijn achterhoofd dezelfde ideeen als de ideeen die ik tegenkom op jullie website! Dezelfde vraagstukken over waarom sommige dingen zijn zoals ze zijn..Tijd om er mee aan de slag te gaan!

 12. Annemieke says:

  //Www.spullendelen.nl is ook een soortgelijk initiatief. Ik heb daar mijn voicerecorder te leen op staan en nog wat dingen, maar er staan ook caravans, auto’s en jajaja boormachines op :-)

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *