Impact

Impact

20 januari 2012 Nu.nl Columns 1

Mijn buurman Henk is een echte landjutter. Hij scharrelt met liefde fietsonderdelen bij elkaar, hij maakt daar in zijn met kunstgras begroeide tuintje nieuwe fietsen van.

Hij belt links en rechts aan in de straat met de vraag of mensen nog een moervleugeltje of dubbelloopse naaf over hebben. Hij gooit fietswrakken op zijn aanhangwagen en maakt her en der graag een praatje.

Henk is ook een vutter. Je zou hem zelfs een succesvol vutter kunnen noemen. Succesvol? Betekent succesvol niet dat je veel geld verdient? Dat lijken we ons wel collectief wijs gemaakt te hebben. En Henk verdient niet zo gek veel met zijn landjutterij. Af en toe een paar tientjes voor een opgeknapte fiets, of een fles vieux als hij een geknapte remkabel heeft gefixt. Hoe is hij dan succesvol?

Als je succes nu eens niet af zou meten aan de hoeveelheid verdiend geld, maar aan de hoeveelheid impact op je omgeving, dan is Henk bijzonder succesvol. Hij zorgt er voor dat de straten fietswrak-vrij zijn. Hij maakt vele mensen blij met zijn goede humeur en een opgelapte fiets, hij weet wat er speelt in de buurt. Henk is goud waard. Henk heeft impact. Henk is succesvol.

Wat moet je daar nu weer mee als ondernemer? Je zou je kunnen afvragen hoeveel impact jij hebt. Natuurlijk is het soms dat als je veel impact hebt, je veel omzet maakt. Maar dat wil nog niet zeggen dat als je ergens geen geld mee verdient, je geen impact hebt. Je kunt er hoe dan ook voor kiezen om impact te hebben, net als Henk. Je kunt er voor kiezen net zo succesvol te zijn, succes was immers toch een keuze?

Wat Henk me vaak vertelt is: ‘De mooiste onderdelen vind je op de meest onverwachte plekken.’ Op welke plekken ben jij, ondernemer, met jouw talent, vrijheid, netwerk en creativiteit het mooiste onderdeel? Is dat daar waar weer een betaalde opdracht je toe leidt? Of is dat daar waar je door soms een beetje te helpen veel impact hebt?

De voetbalclub heeft je soms een beetje nodig. Je buren hebben je soms een beetje nodig. Andere startende ondernemers hebben je soms een beetje nodig. De school van je kinderen heeft je soms een beetje nodig. Ga impact hebben! Ga toegevoegde waarde hebben! Daar hoef je in ieder geval geen belasting over af te dragen. Sterker nog, je krijgt er een beetje verlichting voor terug.

Wat moet je nu weer met verlichting? Henk weet wel raad met verlichting. Hij zet het zomaar op je fiets als je even niet oplet.

Dit schreef ik voor NUzakelijk.nl

 

One Response

  1. Ad Gerrits says:

    Nav ‘Henk weet wel raad met verlichting’. Henk lijkt me zo’n type die, als de fietsen even op zijn, ook best wat mensen kan gaan verlichten. Zomaar als je even niet oplet.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.