Hoofdstuk 2: Gearing up! uit ‘Waarmaken, het boek’

Hoofdstuk 2: Gearing up! uit ‘Waarmaken, het boek’

13 maart 2013 Waarmaken, het boek 0

Hoofdstuk 2: Gearing up!

Dit is Hoofdstuk 2 uit ‘Waarmaken, het boek’ door Nils Roemen en Juul Martin

samenvatting
Als je op vakantie gaat, in de bergen gaat wandelen of survivallen, dan zorg je er altijd voor dat je de juiste spullen bij je hebt. Niet te veel, niet te weinig. Alles wat je bij je hebt moet vooral functioneel zijn en het je makkelijker maken. Dat geldt natuurlijk ook voor je waarmaakreis. Gear up! met deze tools voor hoofd, hart en handen.

Je weet nu wat jij wilt dat er lukt. Laat dat het eindpunt zijn van je waarmaakreis. De reis die nu staat te beginnen. Natuurlijk ga je niet met blote handen en voeten op pad. De weg is lang, onzeker en kan zomaar veranderen. Zorg ervoor dat je goed uitgerust op weg gaat. Zowel fysiek en mentaal lekker uitgerust, ontspannen, met frisse voorzin. als met een goede uitrusting. Je hebt goede tools nodig. Tools die je het makkelijker gaan maken om je doel waar te maken. Je zult onderweg bergen moeten beklimmen en verzetten, mensen moeten verbinden of negeren en alles moeten doen om er voor te zorgen dat het gaat lukken. Dat is al moeilijk genoeg. Laat het daarom voor jezelf zo makkelijk mogelijk gaan. Beter slim werken, dan hard werken, beter met weinig mensen die energie geven dan met veel die energie kosten.

Om slim om te gaan met jezelf, je energie en er voor te zorgen dat je doel lukt kan het nu waardevol zijn voor je om goed naar deze lijst van tools te kijken en te ontdekken wat je al in je rugzak hebt, wat je nu snel kunt pakken voor je op pad gaan en waar je onderweg echt op moet letten.

De belangrijkste tool, die je altijd kunt inzetten is deze vraag:

Draagt datgene wat ik/jij/wij  doe/doet/doen bij aan het laten lukken van mijn doel?
Zo ja, doe het. zo nee, doe het niet!

En als je het nog niet weet, gewoon proberen en na het proberen de vraag nog eens stellen.

We hebben alle andere tools opgeslitst in drie categorieën: Hoofd, hart en handen. Hoofd gaat over je mindset, je gedachten, je denkwijze. Hart gaat over je gevoel dat je krijgt onderweg en hoe daar mee om te gaan en hoe je je energie het beste in kunt zetten. Handen gaat over fysieke hulpmiddelen. Het is de moeite waard om te investeren in de gear die jij als eerste denkt nodig te hebben. Wacht echter niet tot je het perfect beheerst, natuurlijk kun je onderweg beter wordenen je optimaliseren en desnoods andere middelen in gaan zetten.

Waarmaakzakmes

Hoofd

Het mag mislukken
Mogen mislukken is pure tijdswinst. Ga maar eens na hoeveel tijd mensen kwijt zijn aan het camoufleren van hun fouten. Als iets mag mislukken hoeft dat niet meer. Als je jezelf en anderen die meehelpen voorhoudt dat je doel mag mislukken dan word jij en worden anderen veel vrijer en creatiever. Je spreekt iedereen aan op lef. Dit werkt natuurlijk alleen als je het echt meent, als je bereid bent om op je bek te gaan en het risico te nemen dat het daadwerkelijk niet lukt.

Maak schoonheid
Natuurlijk wil je niet alleen dat je doel lukt. je wilt dat het allermooiste en allerbest voorstelbare doel gaat lukken. Dat doel zet je de wereld in. Vergeet of het realistisch is of niet, gebruik je verbeeldingskracht en laat groots, mooi en mindblowing toe. Aim for the moon, shoot for the stars… Als het doel heel mooi is nodigt het anderen veel meer uit om bij te dragen dan wanneer het doel heel realistisch is (en wellicht minder mooi of groots). Je kunt de toekomst niet voorspellen, wat realistisch was bij het begin blijkt straks wel aan de hand van wat er daadwerkelijk gelukt is.

Geld is een middel
Natuurlijk kan geld handig zijn om je doel te laten lukken. Geld is soms een fijn middel. Geld is echter nooit een doel. Vraag je daarom altijd af wat je met geld zou doen als je het zou hebben. Vaak ga je er mensen voor inhuren of spullen voor kopen. Wat duurzamer is voor jouw reis is mensen om hulp te vragen die hetzelfde willen als jij en te vragen om spullen die mensen over hebben en willen geven of uitlenen. Maak dus altijd een verlanglijstje en deel dat waar je maar kunt.

Als het is gelukt ben ik niet meer nodig
Anders heb je een baan gecreëerd voor jezelf en dus niet het vraagstuk opgelost. Voor je het weet moet je dan werken aan ‘blijven bestaan’ en kun je je niet meer richten op het waarmaken van je doel. Sommige goede doelen zijn tegenwoordig fors bezig met blijven bestaan en daarmee niet zo goed in overbodig worden. Jij toch wel? Of wil je op straat gaan collecteren?

Leef voor
Wees zelf altijd het voorbeeld. Walk the talk. Als je wilt dat mensen op tijd komen, kom zelf vroeg. Als je wilt dat mensen afspraken nakomen, doe dat zelf altijd. Geloof dat het kan lukken dan gaan anderen het ook doen.

Yes, we can’t
Wees open en helder in wat je niet kunt en over wat je niet weet. Dat nodigt andere mensen veel meer uit om je te helpen. Als je alles voor elkaar hebt (of dat uitstraalt) is het voor adneren minder leuk om je te helpen. Alleen waarmaken gaat veel langzamer en is minder leuk voor jou.

Hart

Ere wie ere toekomt
Geef diegene die het werk heeft gedaan, het goede idee of de slimme oplossing had alle credits. Geef dus complimenten, wees dankbaar en prijs alle inspanningen.

Het doel is niet van jou
Geef mensen de kans om op hun manier bij te dragen om het doel te laten lukken. Laat anderen doen waar ze blij en gelukkig van worden en geef ze de verantwoordelijk die dingen te doen en de kans ze te proberen. Daarmee verbinden ze zich aan het doel en niet aan jou. Daarmee wordt het doel ook veel breder gedragen. Het betekent ook dat als anderen hetzelfde doel nastreven, je beter met ze kan samenwerken dan het zelf te gaan doen.

Verzamel motortjes
Martijn Aslander maakt een heel simpel onderscheid in mensen: je hebt putjes en motortjes. Als je een knaak gooit in een putje, dan ben je je knaak kwijt. Als je een knaak gooit in een motortje dan gebeurt er altijd iets opbouwends. Wat je dus moet doen is navoelen bij jezelf of mensen jou energie geven en of jij ze om je heen wilt hebben onderweg. Verzamel dus motortjes en trek niet aan dode paarden. Als je mensen moet overtuigen mee te doen heb je vaak met putjes te maken en doen ze mee omdat ze overtuigd zijn door jou, niet perse omdat ze zo graag willen dat het lukt.

Hard werken is niet altijd slim
Je hebt maar 24 uur op een dag. Wees daar zorgvuldig mee. Je hebt tijd nodig om te ontspannen, om met je vrienden en familie te zijn en andere dingen te doen dan waarmaken. Wees je bewust van de behoeftes die je hebt en vervul deze. Volg je hart. Niemand heeft iets aan een uitgebluste leider.

Help
Ga anderen helpen, al is het maar een beetje. Help de mensen en projecten waar je aan wilt bijdragen, zij hebben jou ook nodig. Helpen voelt niet alleen lekker voor jou, het is ook een slimme manier om je sociaal kapitaal en netwerk uit te breiden.

Zekervoelen
Bij ons in het westen is zeker weten een heel gangbaar argument om mensen te overtuigen of in beweging te krijgen, wij pleiten echter voor een nieuw woord en daarmee tool voor je waarmaakreis: zekervoelen. Je hoeft in samenwerking niet altijd uit te kunnen leggen waarom je iets wel of niet wilt. je kunt het ook gewoon aanvoelen en dat is wat ons betreft meer dan legitiem. ‘Dit voelt zeker goed, ik weet niet waarom.’

Wij kennen meer mensen die achteraf met enige spijt zeggen ‘had ik maar naar mijn gevoel geluisterd’, dan ‘had ik maar naar mijn gedachten geluisterd’. Je kunt onderweg dus ook maar beter naar je gevoel luisteren.

Handen
Omdat je veel impact wilt, veel exposure, toegang tot veel hulp en zo min mogelijk tijd wilt besteden aan gedoe met computers, bij deze een set tools die je echt NU moet hebben.

WordPress
Met WordPress kun je snel, makkelijk en gratis een mooie website of weblog maken. WordPress is handig in gebruik, geoptimaliseerd voor vindbaarheid in Google en goed geïntegreerd met facebook, youtube, twitter en linked in. Er zijn duizenden plugins en themes zodat jij jouw website kan maken zoals jij het wilt hebben. Zie hier hoe je wordpress installeert.

Waardeverbinder
De Waardeverbinder is een gratis online tool waarmee je alle beschikbare hulp (mensen en spullen) makkelijk kan verbinden aan je doel. Je kunt er activiteiten mee plannen inclusief wat je er voor nodig hebt en jouw club van bijdragers kan dan ieder voor zich aangeven waarmee ze kunnen helpen. Natuurlijk kun je er een verlanglijst mee maken en daarmee om hulp vragen die niet perse tijdsgebonden is. Meld je project aan via waardeverbinder.nl

Durftevragen
Met Durftevragen maak je het mee dat iedere willekeurige groep mensen om je heen vol zit met tips, truuks en praktische hulp. vraag dus altijd iedereen om hulp. Je kunt ook meedoen aan durftevragen sessies, deze worden regelmatig door het hele land en daarbuiten gegeven. Er is een facebook group van durftevragen, als je daar je vraag stelt denken 6000 mensen met je mee. Zie Durftevragen.com om het in het echt mee te maken of de Facebook group om online veel hulp te mobiliseren.

Landjutten
De wereld is een grote bak met spullen die niet altijd goed of vaak gebruikt worden. Het is voor jou zaak om te weten waar je je spullen kunt krijgen of lenen. Dat noemen we landjutten. Als je eenmaal naar de wereld gaat kijken vanuit deze overvloedsgedachte dan zijn de juiste middelen nooit ver weg. Durftevragen om spullen dus. Er is zelfs een facebook group waarin mensen vanalles weggeven, ook aan jou. Zie Ik Geef Weg.

Persberichten maken
Het wekelijkse sufferdje uit jouw stad of dorp is een mooi podium om jouw droom te delen en hulp te mobiliseren. Deze krantjes staan te springen om goed aangeleverde teksten en foto’s. Als je je bericht professioneel opschrijft, tijdig verstuurd dan wordt je stuk doorgaans wel geplaatst. Lees hier hoe je dat doet. Zorg ook voor een goed persoonlijk contact met de redactie.

Facebook pagina
Met een facebook pagina kun je snel en makkelijk nieuws verspreiden en om hulp vragen. Als mensen je pagina leuk vinden, betekent dat dat ze er eigenlijk voor kiezen om zich te abonneren op je nieuwtjes. Maak dan ook een goede verbinding tussen de facebook pagina en je website. Je moet van de een naar de ander kunnen. Let er wel op dat je content niet dubbel plaatst. Dus Facebook bijvoorbeeld voor korte stukjes en vragen, je blog voor langere verhalen, films, informatie over je project en contactgegevens. Met een facebook of linked in group kun je redelijk makkelijk online overleggen. Probeer eens of dat bij jou past.

Textexpender (mac) en Fingertips (win)
Met deze twee tools kun je met een zelfbedachte afkorting hele lappen tekst produceren, inclusief links en plaatjes, in al je programma’s op je computer. Van browsers tot mail en tekstverwerkingsprogramma’s, typ je afkorting en plop, daar is je lap tekst. Deze twee apps besparen je heel veel tijd als je vaker dezelfde stukken tekst moet typen. En dat ga je echt moeten als je aan je reis begint.

Google Drive
Nooit meer Word-bestanden op en neer mailen en door de aanpassingen niet meer weten welke versie nu de juiste is. Dat is de kracht van Drive. Met deze gratis dienst van Google kun je online documenten maken, delen en bewerken. Er is dus altijd maar één versie. Daarnaast kun je met drive makkelijk online invulformulieren maken. Daar kun je een vragenlijst mee maken of een aanmeldformulier en dat delen met wie je maar wilt of embedden op je website. Alle antwoorden komen dan vanzelf in een overzichtelijk spreadsheet terecht. Je hebt alleen maar een google account nodig, dan kun je met ieder emailadres in 1 minuut maken.

Slimmer Mailen
Net zoals dat je thuis niet naast de brievenbus zit te wachten op mail, zo moet je ook niet achter je computer zitten te wachten op mail en er meteen op reageren. Mail bijvoorbeeld 1 keer per dag en zorg er voor dat je je inbox leeg maakt (net als je brievenbus thuis). Als je meteen kunt antwoorden: doen. Deel andere mails vervolgens in op de actie die jij er aan moet geven, in plaats van over welk project of onderwerp het gaat. Maak dus mapjes met bijvoorbeeld ‘volgende actie,’ ‘wachten op,’ ‘later misschien,’ ‘sudderen’ (voor als je boos wordt van de mail) of ‘facturen sturen’. Het gaat om wat jij er mee moet doen uiteindelijk. Kies dan ook momenten waarop je echt gaat mailen. Dat geeft rust en bespaart je tijd.

Takenlijstjes
Alles wat je meteen kunt doen, moet je meteen doen. Alles wat je niet meteen kunt doen schrijf je ergens op een takenlijstje. Eenmaal uit je hoofd geeft het je rust en het is heerlijk om taken af te vinken. Dat kan online met google tasks, Things (mac), en vele andere (gratis) apps.

Hack je Adresboek
Wie was die man ook alweer die wilde helpen? Op de een of andere manier zijn we niet altijd even goed in het onthouden van namen. We zijn wel goed in het onthouden van wat mensen doen, waar we ze ontmoet hebben en of we ze leuk vinden of niet. Zet dit soort dingen daarom altijd in je adresboek, dat vindt veel makkelijker.

Storytelling
Ga verhalen vertellen. Vergeet de feiten en cijfers even… Mensen haken aan en geven je aandacht als je verhalen vertelt over anderen die meedoen, over hoe mooi het er uit ziet als het doel is gelukt en natuurlijk over…

Why?
waarom je doet wat je doet. Zie hier de TED talk van Simon Sinek over Why?
mensen verbinden zich aan het doel. daarom is het belangrijk voor te focussen op waarom je doet wat je doet. dat is de grootste gemen deler voor verbinding.

Waarmaakdag
Op een waarmaakdag staan zo’n twintig professionals voor je klaar om je voor 1 dag te helpen. Dus als je een logo, huisstijl, elevator pitch, foto’s, een website, advies of andere tools nodig hebt om je droom waar te maken, kom naar de waarmaakdag dan kun je dit allemaal op 1 dag krijgen. Aanmelden of zelf organiseren via Waarmaakdag.nl

Veel meer tips en truucs om slimmer te werken vind je op lifehacking.nl en in het boek Slimmer werken vanaf nu! van Anja Wassenaar.

Klaar voor de reis? GO!

 

Lees hier Hoofdstuk 1: Wat wil je dat er lukt