Minder bezit leidt tot nieuwe economie

Minder bezit leidt tot nieuwe economie

12 maart 2013 Deeleconomie 0

deze column schreef ik voor NU.nl

Het zoveelste leegstandsnieuwtje verscheen deze week op NU.nl. Dit keer bleek 16% van de kantoren leeg te staan. Vaak nieuw gebouwd en nooit gebruikt. In het tv-programma ‘de slag om nederland’ werd zelfs gesuggereerd dat in Rotterdam zowat de halve skyline van torens niet wordt gebruikt. Wat is er aan de hand?

Natuurlijk zijn er mensen die wijze naar de ‘boeven van de vastgoedsector’. Zij schijnen er alles aan te doen om ergens een projectje neer te kunnen zetten, vraag of geen vraag. Ik heb geen idee hoe het zit. Anderen wijzen naar ‘de sukkels van de overheid, die allemaal te groot denken’ en hun eigen dorp, wijk of stad op de kaart willen zetten met de een of de andere toren. Ook hiervan weet ik noch van de hoed, noch van de rand. Wat weet ik dan wel? Dat het drommels moeilijk is om onze materiële rijkdom ten volste te benutten.

Een boormachine bijvoorbeeld wordt gemiddeld voor tien gaatjes per maand gebruikt. Zeg, gedurende tien minuten dus. Dat betekent dat de boormachine per maand 99,98 % van de tijd niet gebruikt wordt, en dus ‘leeg staat.’ Een auto wordt ongeveer anderhalf uur per dag gebruikt en staat dus 93,75 % van de tijd ‘leeg’. Een fondueset wordt doorgaans één keer per jaar een uurtje gebruikt en staat zo dus 99,999 % van de tijd ‘leeg’. Dan laat ik ijsmachines, stofzuigers, krultangen en ander normaal huishoudelijk spul voor het gemak en ‘des lezers gemoedsrust’ maar even buiten beschouwing.

Wie zijn hier dan de boeven en sukkels? De ‘industrie’ die ons al dat spul maar probeert te verkopen en de overheden die het toelaten? Ik als consument? Jij, lezer? Of zijn we het allemaal? Ik denk het laatste. We zijn dieven van onze eigen portemonnee als we 100% voor iets betalen dat we 0,0002 % van de tijd gebruiken. Wij zijn allemaal sukkels als we onze ruimte vullen met schaarse grondstoffen in de vorm van een of ander product dat we amper gebruiken, waar ook nog eens bakken energie in zijn gestopt om te maken en te transporteren.

De sleutel naar een duurzame, nieuwe economie zit hem in het faciliteren van toegang tot al die producten die we amper gebruiken, in tegenstelling tot het bezit er van. De sleutel naar economische groei zit hem in het verdienen van geld aan het faciliteren van die toegang. En het leuke is, dat iedereen er dan wat aan kan verdienen. Jij, lezer, kunt je boormachine, auto of elk ander product waar jij toegang toe hebt delen met iemand of verhuren aan iemand. Met Peerby kan het als consument en met FLOOW2 zelfs al als bedrijf!

Mijn droom is dat ik over een paar jaar deze kop zie: ‘16 % van de boormachines staat leeg’. Dan ben ik trots op de vooruitgang die we hebben geboekt. Trots op ons dat we onszelf van boeven en sukkels hebben getransformeerd tot helden van de nieuwe economie.