Tips voor sprekers

Tips voor sprekers

5 maart 2014 Waarmaken Waarmaken 1
juul martin- overvloed

Met een hoop lezingen op mijn naam deel ik graag wat ik heb geleerd als spreker. Zie hier mijn tips voor sprekers

Vertel verhalen…
Je publiek wil graag meegenomen worden in je avonturen, vertel daarom verhalen over wat je hebt meegemaakt, over de mensen om je heen, over mensen die jij bewondert. Wat deden zij en hoe liep dat af? Feiten kun je en passant noemen en gebruiken om je verhaal kracht bij te zetten waar nodig. Een verhaal is makkelijker doorvertelbaar dan een statistische analyse.

Juul Martin TedX

…aan je beste vrienden
Ga je taalgebruik niet aanpassen aan je publiek. Jij bent uitgenodigd omdat je echt iets te vertellen hebt, doe dat dan ook op jouw manier, in jouw taal, in jouw woorden. Vertel dus alsof je in de kroeg zit met je beste vrienden.

Stel vragen aan je publiek
Want dan kom jij te weten wie er in de zaal zitten (Wie van jullie heeft/is…???) en dan krijgt het publiek nog meer het gevoel dat het over hen gaat. Doe wat met de informatie die je krijgt, gebruik deze input in je voorbeelden. Doe dit niet één keer, maar op ieder relevant moment.

Maak oogcontact
als je aan het vertellen bent. Kijk de mensen in het publiek recht in de ogen aan, vertel op dat moment tegen die ene persoon alsof zij of hij de enige persoon in de zaal of zelfs ter wereld is. Doe dat met zo veel mogelijk mensen in je publiek. Dat verbind je aan de individuen en andersom én voorkomt dat je het contact verliest of het gevoel hebt met een ‘massa mensen’ te maken te hebben.

Reageer op gezichtsuitdrukkingen
Als je toch iemand aankijkt als je aan het vertellen bent, spiegel dan wat je ziet. ‘Je schrikt er van he?’ ‘Jij kijkt alsof je het zelf net hebt meegemaakt’ of ‘Volgens mij geloof jij er geen bal van!’ Dat geeft voor het publiek emotionele diepgang aan je verhaal, het zijn hun emoties.

Denk aan Hans Teeuwen
heel eventjes maar hoor. En vooral aan het gedeelte dat het publiek bang van hem is. Want dat zijn ze ook voor jou, waarom gaat men anders altijd achteraan zitten? De angst die jij misschien hebt voor de zaal hebben zij dus ook voor jou. Voel dat, dat verbindt.

Er is geen ondertiteling
dus maak je niet druk om versprekingen, zinnen die je niet goed of half afmaakt. Luisteren naar iemand is anders dan een tekst lezen, de luisteraar maakt er vanzelf een logisch verhaal van.

Gebruik je lichaam…
waar je in een één-op-één gesprek normaal je emoties toont met je gezicht, kun je dat op een podium (in een grote zaal) versterken met je lichaam. Gebruik je armen. Wees verbaasd met je handpalmen omhoog of aan je slaap (Home Alone gezien?)

…en de verbeelding van het publiek
Iedereen heeft een mooi ingebouwd inbeeldingsvermogen, maak daar gebruik van. Gebruik taal als ‘Stel je eens voor dat’, ‘Zie je het voor je’ en beeld uit wat je vertelt waar je maar kunt. Iemand iets zien doen voelt al bijna alsof je het zelf doet.

Prijs anderen
Laat zien wie je waarom bewondert. Prijs anderen de hemel in, als ze dat verdienen. Wie had het idee? Wie heeft geholpen? Maak anderen groter…

..en durf de prutser te zijn
Ja, eh, ik, eh, toen eh, tja, toen ging het mis. [krab krab achter op hoofd]

 

One Response

  1. Nienke says:

    goede tips Juul, dank je!

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *