Waardebepaling achteraf begint met het gesprek vooraf

Waardebepaling achteraf begint met het gesprek vooraf

28 januari 2014 Ondernemen Ondernemen 0

Waardebepaling achteraf begint met het gesprek vooraf. Plus er is een hack voor omgaan met vaststaande budgetten.

Sinds 2009 werk ik op basis van waardebepaling achteraf.

Dat betekent dat diegene waarvoor ik een lezing geef of sessie begeleid, het resultaat van mijn inzet achteraf op waarde schat en zelf bepaalt wat mij daarvoor terug te geven. Ik geef de ander het vertrouwen om dat resultaat zakelijk te waarderen. Zie het als een soort donatie systeem: Ik doe wat ik wil doen, jij geeft terug wat jij wilt geven.

Bij voorkeur krijg ik iets terug waar ik iets aan heb.

Het gesprek begint vooraf
Daartoe heb ik in de loop der jaren geleerd vooraf te informeren naar budgetten en andere teruggeefmogelijkheden, want aan een fles wijn, netwerk, exposure of een boekenbon heb ik niet per se altijd iets. De vraag die ik van tevoren stel is: wat kun je me terug geven als je achteraf blij bent met het resultaat?’

Soms is er inderdaad niets anders te geven dan die boekenbon en ga ik niet, of juist wel omdat ik heel graag voor die groep mensen wil werken al zou ik moeten bijbetalen. Soms zijn er leuke budgetten of andere voor mij waardevolle dingen te geven. Soms spreken we een boven- en ondergrens van geldelijke beloning af. Soms willen mensen weten wat anderen mij geven voor vergelijkbare klussen en vertel ik dat eerlijk. Hoe dan ook, ik weet waar ik voor kies. Ik weet waar ik voor ga, want ik moet nog gaan presteren.

In pak hem beet de helft van de gevallen waarin ik deze vraag vooraf stel, hebben mensen inderdaad de vrijheid om achteraf zelf te beslissen wat ze terug kunnen geven en doen ze dat ook.

Gereserveerde budgetten: de hack
Het komt net zo vaak voor dat ik er van tevoren achter kom dat mijn tijdelijke samenwerkingspartner van te voren budgetten moet reserveren en er achteraf niet wordt gekeken naar het resultaat om de beloning vast te stellen. Ik krijg dan dus wat iemand van tevoren ergens heeft opgeschreven. Om in die situaties, wetende wat het budget is, toch waardebepaling achteraf mogelijk te maken probeer ik het volgende af te spreken: de gereserveerde budgetten-hack

„Wetende wat jouw budget is en dat je me dat perse gaat (of zelfs moet) geven, wil ik toch achteraf gewaardeerd en beloond worden. Dus, stel je wilt meer geven dan je budget, geef dan iets extras in de vorm van toegang of een item van mijn verlanglijstje. Als je het minder waard vond, vertel me dan welk deel van het bedrag dat je me geeft ik aan welk goed doel moet overmaken.”

Zo blijft waardebepaling achteraf voor mij altijd kloppen: de ander denkt na over wat waardevol is aan mijn bijdrage, ik word beloond op de geleverde prestatie en ik blijf verantwoordelijk voor de keus waar en met wie samen te werken.

 

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.