Paul Logtens, de energieke directeur

Paul Logtens, de energieke directeur

8 juli 2021 Maak Ruimte 0
boek-leiederscap-coach-ruimte-maken

En ineens had ik weer contact met Paul Logtens. Paultje! We zaten samen op de middelbare school in de nineties, ik doorgaans verkleed als rocker met -ja je leest het goed- dreadlocks, hij als tennisser, want dat was zijn grote talent en passie. We waren toen geen hechte vrienden maar respecteerden elkaar wel.

Paul is na een tenniscarrière net onder de mondiale top inmiddels directeur Financiën van Hogeschool Avans. ‘Getalletjes doen me niet zo veel, maar onze mensen laten shinen, daar doe ik het voor,’ zegt hij daar stralend over. Hij heeft een brede visie op samenwerken, een mooi model ontwikkeld over energiestromen binnen zijn organisatie dat hem helpt goede beslissingen te nemen.

Zo waren er een paar ‘eenpitters’ binnen zijn club. Mensen die alles wisten van een onderwerp en daardoor te bepalend waren. Paul ontdekte dat ze eigenlijk bang waren om fouten te maken en hij is ruimte gaan maken om te leren en om te delen. ‘Want dat hadden ze juist nodig om het te laten stromen,’ zegt Paul. Dat deed hij door collega’s van die eenpitters naast hen te zetten en ze de verantwoordelijkheid te laten delen. Nieuwsgierige collega’s die wél van delen houden, zodat ze daar de eenpitters in mee konden nemen. Tegelijkertijd besprak hij de angst om fouten te maken en spraken ze af dat ze altijd mochten leren.

Dat werkte als een malle en ze zijn er als team flink op vooruit gegaan. In de prestatie en in de verbinding.

Als voetballiefhebbers in hart en nieren hadden we het natuurlijk ook over het EK, Oranje en Denemarken. Ineens vroeg ik Paul: ‘Stel je zou een basisopstelling hebben van waar je ruimte voor zou maken? Hoe zou die er dan uit zien?’ Hij snapte me meteen en schreef hem op:

In de goal: Authenticiteit

Achterin: Zekerheid – Veiligheid – Ordening

Middenveld: Ondersteuning – Ruimte – Leren/Groeien – Verbinding

Voorin: Plezier – Spelen – Creativiteit

Daar zou ik graag bijhoren en jij?

Pauls opstelling

Ik schreef het boek Maak ruimte en laat je mensen shinen om leiders inzicht te bieden en hoe je je mensen kunt laten gedijen en vandaar uit beter kunt laten presteren. Daarvoor sprak ik tientallen topleiders. Ik ben nog steeds op pad om verhalen te verzamelen zo ook dit verhaal van Paul.

maak-ruimte-boek-leiderschap

Lees hier meer over Maak ruimte en laat je mensen shinen of bestel hem meteen in mijn boekwinkeltje.

Wil jij als leider leren ruimte te maken? Kom dan eens naar een bijeenkomst van ruimtemaakers, waar leiders ervaringen met elkaar delen, of doe mee aan een van de online gesprekken over ruimte maken.