‘Laten we minder hollen met z’n allen’

‘Laten we minder hollen met z’n allen’

24 juni 2021 Maak Ruimte Waarmaken 0
boek-leiderschap-coach-bruls-nijmegen

En ineens moest Hubert Bruls, burgemeester van Nijmegen, vijfentwintig zeer mondige burgemeesters leiden in het veiligheidsberaad tijdens de coronacrisis. Van Aboutaleb tot Halsema. Niet de meest volgzame types dus.

‘Nee,’ zegt Hubert, ‘integendeel. Je hebt er een paar bij die altijd het woord willen nemen, en een paar die daardoor juist wat stiller worden.’

En toch stond die groep als een huis tijdens de crisis. Kwamen ze in het geweer tegen het kabinet als zij dat nodig vonden.
‘Ja, dat was heel bijzonder, ook voor ons,’ zegt Hubert daarover. Waarom dat zo lekker liep? ‘We wisten allemaal welke positie we hadden, de ordening was duidelijk. En dat geeft dan toch rust.’ Hij spreekt rust uit met een zucht en ziet er merkbaar moe uit. Maar vol energie vertelt hij verder, hij straalt erbij.

‘In zo’n groep is het toch aanvoelen waar je ruimte voor maakt. Als iemand steeds het woord wil, dan geef je die persoon als voorzitter zelf vroeg het woord en erken je diens bijdrage. Dan geeft die persoon anderen weer meer ruimte. Met de stilleren zoek ik oogcontact, wenk ik ze erbij, nodig ik ze uit. Zorg ik voor vertrouwen en veiligheid.’

Hubert lijkt het sociale spel en de ruimte die daarbij hoort haarfijn aan te voelen. Als een vader van een groot gezin tijdens het kerstdiner.

‘Weet je, Juul,’ zegt hij op zachtere toon, ‘door corona vielen er veel werkzaamheden weg, de openingen, de feestjes en ga maar door.’ Daardoor kon Hubert weer eens een vrij normaal leven leiden. ‘Rust en regelmaat hebben me heel goed gedaan. Deze zomer wil ik eens nadenken over hoe ik daar voor mezelf ruimte voor ga maken als alles weer open is. En ik roep bij deze iedereen op daar ook voor zichzelf bij stil te staan: Welke vruchten gaan we plukken van deze crisis? Hopelijk gaan we minder hollen met z’n allen.’

+++

Voor mijn boek Maak ruimte en laat je mensen shinen sprak ik tientallen bijzondere leiders en leerde van hen hoe je ervoor zorgt dat je mensen echt gedijen en presteren. Ik ben nog steeds op pad om ervaringen te verzamelen en te delen.

maak-ruimte-boek-leiderschap

Lees hier meer over Maak ruimte en laat je mensen shinen of bestel hem meteen in mijn boekwinkeltje.

Wil jij als leider leren ruimte te maken? Kom dan eens naar een bijeenkomst van ruimtemaakers, waar leiders ervaringen met elkaar delen, of doe mee aan een van de online gesprekken over ruimte maken.