Op avontuur in Estland

Op avontuur in Estland

18 mei 2011 Waarmaken 1

Samen met Nils Roemen ging ik drie dagen op pad naar Estland. We bezochten de mensen die in een dag het hele land opruimden met 50.000 mensen. Om van ze te leren, mooie mensen te ontmoeten en durftevragen met ze te delen. De mensen daar waren zo lief om bijeenkomsten te organiseren: Julge Küsida, Durf te vragen in het Ests.

‘Hoe start ik een geitenboerderij?’ was de eerste echte durftevragen-vraag ooit gesteld in Estland, in ‘ideeënstad’ Tartu, door Elina.
‘Ik heb een boerderij over die je mag lenen en mijn buurman heeft geiten over,’ was de eerste tip die ze kreeg, van Mart, 76 jaar oud.

Done. Opgelost, gelukt.

‘What the f#ck just happened?’ vroegen Nils en ik ons af. Wat is hier aan de hand? Even vermoedden we doorgestoken kaart, maar toen zei Elina: ‘This is scary,’ en zo zag ze er ook uit. Ineens kwam haar droom uit, zomaar, door het stellen van een vraag. Iets wat ze in Estland absoluut niet gewend zijn te doen, leerden we gistermiddag.

Esten zijn timide en lief, en hen wordt aangeleerd om in groepen niet het woord te nemen. ‘Wacht op je beurt’ zouden we in Nederland zeggen waarschijnlijk. Het land is leeg, met glooiende grasvelden, afgewisseld met berken- en dennenbos. Het dunst bevolkte land van Europa. Je zou door zelfs zacht te praten zomaar een boel lawaai maken…
Onvoorstelbaar dat dit tot 3 jaar geleden vol rotzooi lag. Je kunt nu echt van de grond eten. Roggebrood eten ze hier vooral. Lekker.

Al enige tijd zoeken wij van durftevragen een systeem om alle overvloed en hulp in de wereld in kaart te brengen om te verbinden aan alle wensen en dromen die er zijn. Verschillende pogingen zo’n systeem te bouwen flopten meesterlijk. We hebben er zelfs de spreuk Yes, we can’t en hashtag #ifail aan over gehouden.

Onze gastheer in Tallinn, Henri, hoorde onze vraag aan en zei: ‘kijk eens wat we gebouwd hebben’

“what the f#ck just happened?” vroegen we ons weer af. Hij had zo’n beetje de communitytool gemaakt die wij voor ogen hebben. Open source en vrij beschikbaar voor iedere community ter wereld. Wow, wat een mooi middel, we gaan er snel mee aan de slag om het in Nederland uit te proberen. En verder in Estland nu aan de gang: de bank of happiness, Errorfest en oja, in 1987 hebben ze om onafhankelijk te worden met twee miljoen (!) mensen uit Estland, Letland en Litouwen hand in hand een lange lijn gevormd en liederen gezongen

Toen ik er toch was, heb ik ook maar een klein stukje Estland opgeruimd. Voelt goed, zelfs een klein beetje. Volgend jaar wordt de hele wereld opgeruimd in 12 dagen. Ook Nederland doet mee. Ik ga die club helpen. Gewoon, omdat het leuk is en wat ik in de paar dagen in Estland heb meegemakt door te kunnen geven.

One Response

  1. Kinkt goed en leuk! Fijn om te merken dat mensen overal toch best hetzelfde zijn, al is iedereen anders :-)

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *