De Onderheid

De Onderheid

8 maart 2011 Ondernemen Ondernemen 5

de onderheid-01

Wikipedia: ‘De overheid is het hoogste gezag op een bepaald territorium of grondgebied (= soeverein gezag). Zo spreekt men van nationale (“landelijke” in Nederland – “federale” in België), provinciale, gemeentelijke of gewestelijke overheid. Soms slaat overheid niet op een territoriaal gezag, maar op inhoudelijke autoriteit, bijv. kerkelijke overheid of militaire overheid…’ En een overheid beslist vaak voor anderen.

Wat is dan de Onderheid? Daar ben ik wel benieuwd naar.

Als je de definitie van wiki omdraait, zou het iets betekenen als ‘het laagste of minste gezag op een bepaald territorium of ..’ een orgaan dat niet beslist voor anderen.
Van Dale: onderheid = ‘op een fundament van heipalen’

Als je naar de foto (uit Bouwwereld) kijkt zie je dat de heipalen niet allemaal recht staan. Er staan veel scheve tussen en dat maakt het ontstane platform, het natuurlijke draagvlak, natuurkundig gezien, sterker. Het hoeft dus niet allemaal recht en strak, zo leert de natuur. Je kunt een paal weghalen en er een ander voor in de plaats zetten. Het draagvlak blijft. Al die palen samen maken een platform zonder dat iedere paal weet wat voor soort platform. Dat maakt in dit geval ook niet uit, het platform is er toch, daar gaat het om. Ten slotte kan een paal geen gezag hebben over de andere palen. Ze zijn van elkaar afhankelijk.

7 days of inspiration ging over sociale overwaarde en hoe je dat waardevol maakt door die overwaarde anders te verbinden dan nu. Overwaarde kan in de vorm van tijd, energie, ideeën en spullen zijn. Al die stukjes samen maakten nieuwe waarde. Misschien is het totaal aan nieuwe verbindingen dat ontstaan is, ontstaan zonder gezag, wel de structuur die we Onderheid kunnen noemen. De mensen die het samen doen, als waren het heipalen. Het lijkt er wel op volgens mij. Er is een sterk draagvlak om door te gaan en er is een stevig platform om initiatieven de wereld in te knallen.

Wat denk jij?

 

5 Responses

 1. Marije says:

  Hoi Juul,

  Mooi stukje! Onderheid heeft voor mij wel een negatieve bijklank terwijl het wel het fundament is waar het platvorm op gedragen wordt. De palen/mensen zijn wellicht onderling uitwisselbaar, wel maken zij samen een platvorm die mijn inziens toch anders kan worden naar gelang het soort paal en materiaal anders is. Hierdoor is ook de uitkomst van wat in dit geval een onderheid samen vormt/bouwt/hoog houdt niet goed te voorspellen en dat is nu juist wat een overheid weer graag doet. De ongeleidheid maakt dan in dit geval een onderheid erg interessant en ook ben ik dan weer benieuwd naar wat als een paal dwars verbonden met een ander paal of meerdere het platvorm steunt, wat doet dit met het geheel? Is het dan onderdeel van de onderheid of een andere stroming die meelift?

  Mijn reactie, directe hersenspinsel op wat je geschreven hebt.

  Groet en mooie dag Marije

 2. Maria says:

  Wow, wat een mooie verwoording.
  Iedere paal is nodig ongeacht scheef of recht om samen het platform te maken. Iedere paal heeft de andere weer nodig. Ongeacht in welke staat , stand die paal is.

  Thanks voor het aan het denken zetten.
  Groetjes Maria

 3. Jan Peter says:

  Boeiende gedachten, Juul!
  Ik redeneer even mee: als de overheid de ‘gewone’ wereld regeert, doet de onderheid dat misschien wel over de onderwereld. De wereld van onderbuikgevoelens, van de onderstroom, van de ondernemenden. En pas op… als iemand heel hard “Van onderen!!!” roept, dan moet je oppassen; dan gaat er ècht wat gebeuren! Het is maar een veronderstelling…

 4. Juul says:

  @JP HAHA, als iemand ‘van onderen’ roept betekent het meestal dat er van bovenaf iets naar benden stort… Aan de onderheid om dat liefdevol op te hangen en een plekje te geven, niet alles wat van boven komt is slecht natuurlijk ;-)
  @Maria dankje
  @Marije hmm, een negatieve bijklank, dat hangt af van je associaties met het woord onder denk ik. En ja, zeer onvoorspelbaar, want het is een structuur -in deze metafoor- die een platform mogelijk maakt, wat er op dat platform gebeurt is tevoren niet te voorspellen. Daar kan zomaar iedereen zijn dansje doen. Ik denk wel dat als de dansjes op het platform niet rijmen met de intenties van de dragers het dragen op een gegeven moment ophoudt. Maar… we zullen zien

 5. remy angel says:

  Mooi Juul,

  het woord ‘onderheid’ maakt voor mij nu iets tastbaar wat vaak zonder woorden blijft en wat volgens mij fundamenteler en ouder is dan overheid.

  Het lijkt de omgekeerde wereld dat de onderheid door velen niet meer wordt gezien. Het doet me ook denken aan de fundamenten van Amsterdam waarvan, nu de noord-zuidlijn er wordt gemaakt, pijnlijk duidelijk wordt hoe ingewikkeld het is om een oud en ingewikkeld fundament van rechte en scheve palen in takt te houden.
  Onderheden vind ik het aller belangrijkste in het leven. Onderheden zijn ook lekker basis, doet mij zoeken naar eigen wortels en roots…, is zelfs de reden geweest waarom ik Cultuur en Mentaliteits-geschiedenis ging studeren…
  Wat ik daar tegenkwam en waar ik nu ook aan moet denken:
  Rond 1900 met de opkomst van industriën, veel grote steden en ook armoede kwamen ook arbeidersbewegingen op die de ‘onderheid’ moesten bewaken, echter zo’n vakbond wordt daarmee ook een soort overheid. Zo is in de loop van de eeuw veel overheid erbij gekomen die het fundament minder zichtbaar maakte. Bovendien vergat men te zien dat de mensen in armoede een grote rijkdom bezaten: elkaar!
  7di liet en laat voor mij de vanzelfsprekende natuurlijke menselijke dynamiek zien, die op veel gebieden in de samenleving door te veel controle-organen is ingesnoerd. Tijdens mijn studie zocht ik naar de ‘onderheden’, ik ben blij ze ook in deze ‘nu-wereld’ weer te kunnen waarnemen, en te zien dat de menselijke waarde en natuur om elkaar te helpen niet is verdwenen.

  Waarvoor dank en lof!! Groeten Remy

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.