Deeleconomie

Deeleconomie

6 februari 2012 Waarmaken 8

It is happening! Over de hele wereld zijn mensen op steeds grotere schaal aan het delen. Auto’s, boeken, hulp, tips, slaapplaatsen, gereedschap en ga zo maar door. De mensen die het delen mogelijk maken zijn steeds vaker slimme ondernemers die onze overvloed voor iedereen toegankelijk maken met mooie websites en handige apps.

uit Wikipedia: Een economie is de wijze van productie, distributie en consumptie van schaarse goederen en diensten in een samenleving.

deeleconomie: Een wijze van productie en distributie van goederen en middelen die het delen en collectief consumeren van onze overvloed mogelijk maakt.

De vorige eeuw was de eeuw van de hyperconsumptie. We hadden het terechte idee dat iedereen recht had op welvaart en welvaart was: een eigen huis, koelkast, auto, boormachine en pick-up. Inderdaad, we hadden het goed en we werden steeds gelukkiger. Misschien kwam dat geluk wel door de vrijheid die dat persoonlijke bezit met zich meebracht. Tegelijkertijd hadden we door al dat persoonlijke bezit minder tijd om door te brengen met de mensen om ons heen. Je moet je zuurverdiende spullen wel zelf gebruiken, niet waar?

Nu ontdekken we dat het niet zo efficiënt is om een auto te hebben die we maar een uur per dag gebruiken, of een boormachine die we maar vijf minuten per maand gebruiken. Daarnaast zijn we nu met zeven miljard mensen en we zouden zomaar collectief structureel ruzie kunnen krijgen als iedereen een auto, de daarbij horende olie of een boormachine moet hebben. Daar worden we niet gelukkiger van. We worden wel gelukkiger als we onze welvaart met elkaar delen en toegang tot middelen en mensen boven bezit verheffen. We moeten dan namelijk meer samen doen, overleggen en oplossingen vinden. Oplossingen die er toe leiden dat we het met z’n allen beter hebben in tegenstelling to oplossingen om zelf meer te hebben.

De deeleconomie verbindt in zich zelf tegelijkertijd de mooie ideeën uit verschillende historische stromingen die op zich zelf niet zaligmakend bleken of blijken. Deze stromingen en ideeën daar uit zijn bijvoorbeeld:

 • de vrije markt: de overdracht van goederen gebeurt vrijwillig
 • communisme: goederen behoren toe aan de gemeenschap
 • sociologie: mensen maken altijd deel uit van een groep, dat is onze natuur
 • positieve psychologie: mensen hebben de behoefte aan delen, helpen maakt gelukkiger en de gelukkige mens is productiever

Natuurlijk staan we nog maar aan het begin, en ja, ik vind het ook spannend om mijn auto te delen met een vreemde. Toch ga ik het doen, omdat ik in de deeleconomie geloof. Tegelijkertijd is het makkelijker dan ooit om iemands reputatie na te gaan. Met facebook en twitter weet je zo aan wie je je auto uitleent. Dat geeft al snel een vertrouwd gevoel.

Voorbeelden van deeleconomische initiatieven zijn
//www.mywheels.nl
//www.spullendelen.nl
//www.wheels4all.nl
//broodfonds.nl
//samenrijden.nl
//www.filenetwerken.nl
//www.ikhelpjewel.nl
//www.gavedingendoen.nl
//www.feelthejoy.nl
//www.giftfoundation.nu
//neighborgoods.net
//www.collaborativeconsumption.com
//www.geocaching.com
//www.facebook.com/groups/208363495922536
//www.couchsurfing.org
//ruilen.nl
//www.openideo.com
//freesharing.org
//www.wego.nu/nl
//www.mindmeister.com/nl/28717702/everything-open-and-free
//www.bookcrossing.com
//buurhuur.nl
//peerby.com
//gidsy.com
//www.deelstoel.nl
//overbijdeoverheid.nl

Heb jij nog tips? laat ze hier achter als commentaar als je wilt.

 

8 Responses

 1. david says:

  Leuk stuk! //www.snappcar.nl past ook in het rijtje met initiatieven, dit is een site waar particulieren hun auto aan elkaar kunnen verhuren. En dat dit spannend is, begrijpen ze bij Snappcar: zij staan garant voor bijna alles, en checken alle huurders op verkeersovertredingen in het verleden.

 2. Sinds begin 2012 is Toogethr, de meerijden app in Nederland gelanceerd. Dit initiatief pas ook uitstekend in de deeleconomie. Deze mobiele toepassing stelt een snel groeiende community in staat op ritten met elkaar te delen.
  De mobiele web app is te vinden op //m.toogethr.com/

  En voor een ieder die bezig is met een peer-to-peer initiatief, meld je aan voor donderdag 3 mei meetup: //www.meetup.com/Peer-to-peer-p2p-Netherlands/

 3. Juul, vergeet //www.zoem.org niet.
  Elektrisch deelvervoer voor buurt en bedrijf.
  Daarbij kies je zelf welke vorm van vervoer je wil:
  Auto, scooter, segway, bestelauto…
  In Den Bosch zijn ze al van start gegaan.
  Erg cool!

 4. Mark Verhees says:

  Geweldig verhaal, ook al is het van een jaar geleden. Het wordt in mijn ogen steeds actueler.

  Gaaf dat je ook de positieve psychologie noemt.

  Blijf goed bezig! Bedankt.

 5. Rob Kuiper says:

  ‘van Ruilen komt Juichen’ het thema van het Arnhemse kwartiermakersfestival voor zondag 2 juni. Wil je actief meedoen aan het programma met een presentatie, een workshop, o.i.d.? Meld je bij robkuiper@loco-motion.org en kijk naar //www.kwartiermakersfestivalarnhem.nl Deel dit bericht!!

 6. Nieuwe Peer 2 Peer website:
  RENT FROM A FRIEND
  JOUW EIGEN SPULLEN VERHUREN EN LEKKER GOEDKOOP, DUURZAAM EN BETROUWBAAR HUREN
  Start nu je eigen verhuur vanuit huis en verdien geld:
  Denk bijvoorbeeld aan het verhuren van je hogedrukreiniger, kinderwagen, babybox, snowboard, schuurmachine, tuinslang, keuken, (vakantie) woning, grasmaaier, boor, fiets, auto, boot, aanhangwagen, drumstel, caravan, kampeertent, schilderij, vaas, fototoestel, lamp, parasol, computer, pingpongtafel of je barbecue maar denk ook aan stoelen, tafels en kasten.

  Verhuur je spullen voor één uur, één dag of misschien wel voor langere tijd.
  Zet je te verhuren producten op de rentfromafriend.nl website en start vandaag nog.
  Rentfromafriend.nl zorgt ervoor dat jouw producten onder de aandacht gebracht worden!

 7. Robert says:

  Leuk artikel! Ik ben zelf van de website //www.huren.nl/. Wij zijn het er helemaal mee eens dat het lenen van spullen interessant is. Echter, je hoor toch vaak om je heen dat lang niet alles te leen is wanneer je het nodig hebt. Wat dan vaak vergeten wordt is het feit dat er veel verhuurbedrijven in de buurt aanwezig zijn die wel alle producten verhuren. Het zou mooi zijn als daar meer naar gekeken wordt. Leen iets van je buren wanneer dit aanwezig is en anders huur het bij een van de vele verhuurbedrijven.

 8. Ellen Arts says:

  Een aanvulling op sites t.b.v. de deeleconomie, ‘Geluksroute Nederland’.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *