Waarderealisme

Waarderealisme

3 februari 2011 Ondernemen Ondernemen 4

Dit is een post uit een reeks van (hopelijk) vele. Ik heb maar vast een nieuwe categorie gemaakt met dezelfde titel. Dit is het begin van een onderzoek naar Waarderealisme.

Dat woord kwam zomaar in me op toen ik me onlangs afvroeg waar ik nu eigenlijk helemaal mee bezig ben. Dat woord, waarderealisme, kwam in me op na anderhalf jaar van ideeën bedenken, mensen verbinden, durftevragendoen, dingen laten lukken en mislukken, het verkennen van sociale overwaarde, alles uitproberen op het gebied van organiseren en werken zonder plannen, waarmaken, een beetje dromen en vooral doen, werken met waardebepaling achteraf, handelen naar idealen en deze juist niet verkondigen, leren, delen, (co-)creëren en mensen in staat stellen te doen wat ze het liefste doen.

Wat betekent waarderealisme? Dat weet ik nog niet.
Hoe kan het dat dit juist nu, in deze tijd kan en hoe gaat het verder? Dat weet ik nog niet.
Wie zijn waarderealisten en wat doen zij? Ook dat weet ik nog niet.

Ik begin een onderzoek in real life, op internet, in boeken en wil graag voorbeelden verzamelen van waarderealisme. Toen ik Piet Hurkmans vroeg (en deze vraag stel ik steeds vaker aan mensen) ‘Wat stel jij je voor bij waarderealisme?’ antwoordde hij:

‘Iets doen in het besef dat je iets waardevols doet.’

En jij, lezer, wat stel jij je er bij voor? Of heb je misschien antwoord op een van de andere vragen? Een leuke tip misschien? Alles is goed…
Laat het hier achter, dan gaan we samen op zoek.

 

4 Responses

 1. Cimich says:

  Waarder-ealisme,
  Het verleden en de toekomst achter en voor je laten en kijken wat het moment NU met je doet.

 2. Goh boeiend. Ik krijg er ook wel direct woorden bij.
  WaardeRealisten zijn in staat om vanuit nieuwe (waarde) perspectieven te kijken naar een situatie. En kunnen een situatie zo ook naar een nieuwe RealiTijd te brengen, de werkelijkheid verandert door een andere waarde (licht) op de zaak te werpen. Daardoor ontstaat een nieuwe werkelijksheidsbeleving. Een Realiteit met nieuwe Waarde.
  Voor waarderealisten betekent de uitdrukking, rekening houden met de realiteit (laten we vooral ff reeel blijven) juist dat de voeten loskomen van de grond…..

 3. DaLau says:

  Waarderealisme: het is de jonge, nieuwe versie van betekenisvol ontmoeten, presentie, doen wat je moet doen, diaconie, etc.
  Op praktische wijze verbinden mensen zich met elkaar, gedreven door idealisme, spirit en hart. De actie is oprecht en puur.
  Ik herken veel in de actie van maatschappelijke activerings-werkers.
  De kracht van sociale overwaarde / durf te vragen zit in het aanspreken van een nieuwe doelgroep. Het is eveneens de eenvoud van de boodschap! M.a.w. er worden geen moeilijke woorden gebruikt, maar er wordt taal gebruikt waardoor mensen geraakt en uitgenodigd worden. Hierdoor is het voorveel mensen aansprekend, zodat velen ook echt iets willen gaan doen.

 4. Jan Vaessen says:

  Waarde, wat is waarde? Ook als je doet wat waardevol is, kun je nog de vraag stellen: wat is dan waardevol? Voor mij heeft waarde met verbinding te maken. Daar kun je realistisch over doen en idealistisch. Waarde wordt dan gecreeerd als je realisme en idealisme met elkaar verbindt.
  Een voorbeeld uit de sfeer van de sociale overwaarde. Het lijkt mij zinnig om eerst eens heel realistisch te inventariseren wat er zoals aan spullen, talenten, enz. aanwezig is bij mensen maar ongebruikt blijft. Blijf je in de sfeer van het realisme hangen dan ga je ach en wee roepen. Gooi er een stukje idealisme tegenaan en je gaat allerlei manieren bedenken om aan dat enorme potentieel aan waarde nieuwe bestemmingen te geven, waar mensen echt iets aan hebben.
  Op die manier ga je al heel snel niet alleen waarde maar zelfs meerwaarde scheppen, waardoor anderen worden uitgenodigd om het zelfde te gaan doen. Zo worden mensen op heel onverwachte en verrassende manieren met elkaar verbonden, gaan ze wat voor elkaar betekenen in plaats van elkaar bestrijden, gaat er in de verbinding liefdevolle energie stromen. Dat is voor waarde met heel veel uitzicht op meerwaarde.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.