Verkiezingen: wie wint de complimenten challenge?

Verkiezingen: wie wint de complimenten challenge?

27 januari 2017 Verbazing 0
compliment-verkiezingen-politiek

compliment-verkiezingen-politiek

 

Op 15 maart zijn er weer Tweede Kamerverkiezingen. Of je het wilt of niet, ontkomen aan de campagnes gaat je bijna niet lukken.

Wat mij telkens opvalt bij politici, en in verkiezingstijd wordt het soms echt schaamteloos, is de hoeveelheid aandacht die ze geven aan wat ze slecht vinden aan elkaar.

‘Partij Zus kan er niets van’
‘Meneer Zo heeft er niets van begrepen.’
‘Dom plan.’
‘U liegt.’
‘Nee, u liegt.’
‘Zij liegen allebei!’

Tegelijkertijd beweren de meeste politici dat ‘de kloof met het volk’ te groot is. Dat we in een verdeelde samenleving leven. En natuurlijk dat anderen daar schuldig aan zijn.

Maar wat verwacht u, beste politicus, van de mensen die dag in dag uit uw gedreutel moeten aanhoren?

Verwacht u dat ik, door u te horen, zelf niet naar anderen ga wijzen? Dat ik geïnspireerd raak om verbonden te zijn aan iemand die anders is dan ik? Dat ik me aan u verbinden wil?

Ik geloof niet dat u mij daar bij helpt op deze manier.

Maar, u zou het mij en alle andere Nederlanders veel makkelijker kunnen maken. Geef elkaar nou eens een compliment als u iets echt goed vindt van de ander. Want we weten heus wel dat u dat soms vindt. Wat vindt u goed aan andermans ideeën? Wat bewondert u aan uw collega’s? Spreek dat eens uit. Het is niet zo moeilijk. U bent daar heel goed in. Het maakt u groots. Het maakt u wijs. Het maakt u, tja, mens. U geeft mij het voorbeeld dat ‘de ander’ ook te waarderen valt.

‘Goed idee!’
‘Dat zouden we vaker moeten doen.’
‘Mooi beargumenteerd!’
‘Dankjewel’

Bij deze daag ik u, beste politicus, uit om zo veel mogelijk gemeende complimenten te geven. Ook in verkiezingstijd, juist in verkiezingstijd. En misschien moet iemand die dit leest het dan bij gaan houden, als stok achter de deur. Jeroen Pauw, Humberto, iets voor jullie, de Complimenten Challenge?

Een mooie prijs voor de winnaar hebben we ook al. In Nijmegen staat een metershoge duim, die vernoemen we de komende vier jaar dan naar de winnaar van de complimenten challenge. Beter nog, de winnaar mag kiezen naar wie hij de duim vernoemt :)

 

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *