Van deeleconomie naar delende samenleving

Van deeleconomie naar delende samenleving

28 april 2015 Deeleconomie Delende Samenleving 0

Als een van de eersten blogde ik in 2012 over het fenomeen ‘sharing economy’. Peerby was net nieuw en Airbnb nog vrijwel onbekend in Nederland. Omdat er nog geen naam voor was, noemde ik het toen gewoon plat vertaald ‘deeleconomie’. Dit leverde toen 0 hits op.  Ik legde het deeleconomie.nl domein vast om daar kennis te delen over dit fenomeen. Ongetwijfeld hebben velen dezelfde vertaal-redenering gemaakt en levert zoeken op ‘deeleconomie’ thans ongeveer 116.000 resultaten op.

De wereld is honderden platforms waar je spullen, hulp en kennis kunt ‘delen’ verder. Delen tussen aanhalingstekens, want meestel gaat het om verhuurplatforms. Spullen huren bij je buren, kort gezegd. Dat vind ik een mooie ontwikkeling en tegelijkertijd schrik ik van sommige uitwassen.

Hoe meer ik werk met het deelprincipe -delen is volgens mij iemand toegang geven tot wat je hebt, kunt of snapt- hoe meer ik realiseer: ik vind het zuivere delen, zonder te ruilen, zonder een verplichte tegenprestatie te eisen, zo veel mooier dan het ‘huren bij de buren’ principe.

Daarom ga ik me meer focussen op wat ik de ‘delende samenleving‘ noem en minder op de deeleconomie.  Ik ga meer zoeken naar, beginnen van en vergroten van initiatieven die het ‘zuivere delen’ tussen mensen mogelijk maken. Meer over hoe mensen door onvoorwaardelijk te delen fijner samen kunnen leven en werken. En ik ga minder bezig zijn met verhuurplatforms en alles daar om heen. Leuk: “delende samenleving’ levert nu slechts 88 hits. Onontgonnen terrein!

Per vandaag is delendesamenleving.nl dan ook live (nog leeg) en is de koptekst van mijn site aangepast in ‘Bouwen aan een delende samenleving. Een waarmaker en spreker op reis.’

Eens zien wat dit ons en mij brengt…

 

 

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *