Wat is een Delende Samenleving?

Delende samenleving?

De Delende samenleving: als een tafel gevuld door mensen die willen bijdragen aan elkaar. Ongeacht wie en onvoorwaardelijk.

Stel je een oneindig grote tafel voor, die zich door het hele land uitstrekt.

Stel je daarbij voor dat iedereen op die tafel legt wat zij of hij wil delen. Vanuit overvloed en willen. Spullen, hulp en kennis.

En stel je voor dat we daarbij de afspraak maken: neem van de tafel wat je nodig hebt.

Hoe mooi zou dat zijn?

Geen schuldgevoel meer als je iets krijgt of neemt. Geen ruilgedoe meer. Geen schroom om te vragen, want wat je nodig hebt is er vast al voor jou om te pakken. Een geldvrijere wereld. Het onbenutte waardevoller. Minder mensen die van alles najagen uit angst te kort te komen. Een meer ontspannen samenleving? Er lukt meer met minder moeite.

Ik durf te dromen dat zelfs als er mensen zouden zijn die alleen maar nemen: er is genoeg. Ga je gang. Lekker pakken.

Ik probeer -met en net als vele anderen- die tafel te maken.

Ik probeer wat er op ligt zichtbaar, vindbaar en bruikbaar te maken.

Ik probeer mensen uit te nodigen mee te doen onder deze nieuwe spelregels.

De Deelbonplekken zijn een voorbeeld van die tafel en een vorm die bijdraagt aan de delende samenleving.

 

De-Tafelberg-van-Overvloed-Robert-Keder

De Delende samenleving: als een tafel gevuld door mensen die bijdragen.

Deeleconomie

Mijn idee van de delende samenleving is een vervolg op mijn jarenlange reis door de deeleconomie. Als een van de eerste merkte ik het fenomeen op in 2012 en benoemde ik het als deeleconomie. Vervolgens gebruikte ik deeleconomie.nl als platform voor platforms :)

Ik gaf en geef er een boel advies en tientallen lezingen over en ontplooide tal van platform-initiatieven.

De Deeleconomie anno 2016 groeit in moordend tempo en lijkt zich te ontwikkelen tot een verzameling platforms en websites voor verhuur van bijna alles door iedereen aan iedereen. Prima, dat je meer keus hebt als consument en wie weet is het socialer en duurzamer.

Voor mij werd het steeds belangrijker om de mindset te veranderen, van ‘ik heb, dus ik ben’ naar ‘ik deel wat ik wil’. Van ‘Voor wat hoort wat’ naar ‘Voor wat hoeft niks.’ En daarbij gaat het mij niet om platforms en verhuur. Daarbij gaat het mij om mensen die kiezen wél te delen, te geven, te helpen, te lenen, het gaat om mensen die kiezen te delen vanuit ‘onvoorwaardelijk willen bijdragen.’

Daarom noem ik dat de ‘delende samenleving’.

 

 

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.