Stop met lezen!

Stop met lezen!

8 June 2010 Waarmaken 1

Lezen. Leuk om verhalen door mee te maken, lekker voor de ontspanning of handig om kennis te vergaren en om ideeën mee op te doen. En je kan er eeuwig mee door gaan. Er zijn zoveel boeken en teksten verschenen dat je het nooit in één leven uit krijgt. De Koran begint zelfs met ‘Lees, vergaar kennis’ of iets dergelijks. Dus waarom zou je dat niet doen?

Lezen en taal begrijpen is -hoe vanzelf het ook gaat- een heel ingewikkeld cognitief proces. Razendsnel geef je betekenis aan vormen die zelf geen betekenis hebben. Continu interpreteer je visuele prikkels en verwerk je de informatie die het oplevert. Mensen die wel eens op de een of andere manier mediteren zullen zeggen dat het rust geeft om alleen maar waar te nemen, alleen maar te zien wat er is zonder dingen te interpreteren. En hoe meer je mediteert hoe sterker het effect zeggen ervaren ‘gebruikers’ van meditatie. Je wordt er mentaal sterker van.

Hoe meer je leest en hoe meer kennis je hebt, hoe meer opvattingen je zou kunnen ontwikkelen. Nu is er niks mis met een opvatting, maar een opvatting belemmert creativiteit en vrij denken. Als iets eenmaal ‘iets IS’ dan kan het niet iets anders zijn. Je gaat de wereld in de kaders plaatsen van dingen waar je over hebt gelezen. Niks mis mee, maar misschien wil je iets niet binnen kaders plaatsen.

Probeer eens een maand niets meer te lezen! Geen kranten of boeken, vermijd alle tekst. Kijk wat er dan gebeurt! En wees niet bang dat je iets mist, vraag het mensen die wel lezen welk idee is blijven hangen, of welk verhaal. Kun je in rust vrij blijven denken, mentaal sterker worden en je ook nog eens verbinden aan de mensen om de heen. Stop dus met lezen, nu! ;-)

One Response

  1. jacqueline says:

    lezen is een zeer positief gewaardeerde antisociale verslaving.
    je hebt geen tijd of aandacht voor andere dingen meer, je beperkt dus je wereld. maar ik ben een junk..dus ik ga door!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *