Sell Shell

Sell Shell

30 mei 2011 Ondernemen Ondernemen 0

In mijn avonturen om Buurtkracht 100 te laten lukken, ontdek ik een boel over zonne-energie, financieringen en de hele wereld er achter. Met Buurtkracht proberen we ‘100’ huishoudens in een straat of buurt te verbinden om samen zonne-energie mogelijk te maken door samen in te kopen, aan te leggen en te beheren. Als aanloop naar ‘Sell Shell’ even wat meer uitleg.

Nu is het zo dat zonne-energie al goedkoper is dan stroom uit het stopcontact. Namelijk, als je de hoeveelheid stroom die een paneel in zijn leven opwekt deelt door de prijs van het paneel, dan ben je rond de 0,16 € per kwH kwijt. Bij Nuon kost het nu bijvoorbeeld 0,24 € per kwH. Het probleem is alleen dat je nu ineens moet betalen voor alle stroom van de komende 25 jaar. Zeg 10.000 euro. En dat is best een hoop om ineens op tafel te leggen. Los van zaken als verhuizingen en zo.

Met het samen inkopen en aanleggen kan die prijs fors omlaag en met een gunstige lening, die banken zeer bereid zijn te doen omdat ze dit project graag steunen, kun je er voor zorgen dat je nu per maand minder betaalt aan aflossing en rente van het paneel dan aan de hoeveelheid stroom die je nu opwekt en anders zou moeten betalen. Nu houden banken niet zo van risico, dus als er een fonds zou zijn dat garant kan staan voor die lening (stel dat mensen ineens niet meer kunnen aflossen) dan is het NU mogelijk om voor iedereen goedkope groene energie mogelijk te maken. Zie een fonds voor het gemak als een smak met geld die rente staat te trekken.

Fondsen die garant staan voor zonne-enegrgie initiatieven hebben we nog niet gevonden. Wat niet is kan nog komen…

Sell Shell
Stel nu dat de Nederlandse overheid haar belang van ongeveer 50% in de shell zou verkopen (of geleidelijk steeds een beetje). Dan levert dat wellicht zo’n 50 miljard euro op!!! En stel nu dat dat geld ter beschikking komt voor garantiestellingen en andere slimme financiële dingetjes om als land over te stappen naar groene energie? Volgens mij zou dat een boel oplossen.

Ik denk dat er geen banen verloren zullen gaan in Nederland bij Shell, onze haven in Rotterdam is veel te belangrijk voor Shell om er niet te zijn. Er zullen juist heel veel banen ontstaan door de boost van onze groene energie sector. Ook het verlies van inkomsten uit Shell voor de staat zullen op termijn gecompenseerd kunnen worden schat ik zo in.

Droom? Ja. Haalbaar? Zeker. Als iedereen die deze droom deelt lawaai met me maakt dan gaan er vast mensen over nadenken die meer weten en kunnen dan ik en wie weet lukt het. Of komt iemand op een beter idee.

doe je mee met #sellshell op twitter?

 

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *