Recessie is eigen schuld

Recessie is eigen schuld

26 juni 2013 Nu.nl Columns Ondernemen Ondernemen 0

Deze column schreef ik eerder voor NU.nl

Soms lees ik een klein berichtje waardoor ik grote dingen beter snap. Met het volgende ‘nieuws’ snap ik veel beter waarom Nederland blijft hangen in de recessie terwijl landen om ons heen het wel goed doen. Het is je eigen schuld, word wakker!

DAS deed een onderzoekje onder mkb bedrijven en vond: “Ook tijdens de crisis wil een meerderheid van de werknemers nog een bonus krijgen.” Dat is net zoiets als boos worden op de Efteling als ze de achtbaan tijdelijk sluiten wegens een ernstig ongeval als je net in de rij staat.

Of eisen dat je dat gratis ijsje krijgt ook al is het al op. Mag ik daar een coupon van, mevrouw, dan kom ik morgen alsnog mijn gratis ijsje halen.

Besparen

“Ongeveer 40 procent van het personeel ziet liever dat werkgevers besparen op de secundaire arbeidsvoorwaarden. Bijvoorbeeld het schrappen van het opleidingsbudget.”

Daarmee geeft een bijzonder grote groep aan liever een zak met geld te krijgen dan zelf slimmer, beter of handiger te worden. Geen wonder dat banen verdwijnen naar landen waar mensen wel als doel hebben altijd in zichzelf te investeren en te blijven leren.

Inleveren

“Verder vindt 38 procent dat de baas de leaseauto moet inleveren en 28 procent wil dat de werkgever loon inlevert.”Daar spreekt toch een miskende ontevredenheid uit van heb ik jou daar. Zelf niet willen inleveren, maar verwachten dat je baas dat wel doet. Hallo?

Jij verdient al zo veel en ik zo weinig en dat is niet eerlijk, o nee. Gunnen is ook een kunst. Tegelijkertijd laat je als werkgever niet zien waarom jij zo veel meer waard bent dan je werknemers en inspireer je ze niet genoeg dat ze je het gaan gunnen.

Allemaal eigen schuld dus die recessie als je deze mindset met je mee draagt. Het mooie van eigen schuld is… dat het je eigen schuld is!

Want dan kun je er zelf ook wat aan doen. Zet je zinnen op leren en beter worden, accepteer tegenslag, gun anderen wat ze toekomt en laat zien hoe waardevol je zelf bent. Ik weet niet of je de crisis hier mee oplost, je wordt zelf wel beter van deze mindset.