Hoe verbind je mensen aan je doel?

Hoe verbind je mensen aan je doel?

10 juni 2015 Delende Samenleving 0

Natuurlijk kan alles lukken.

Ik ben me er van bewust dat het best bijzonder is dat het mij, ons, steeds weer lukt om veel mensen op een waardevolle manier te laten meebouwen aan onze projecten. Of het nu deeldagen zijn, cadeaubon hotspots, of welk ander project, we vinden altijd mensen die actief, zelfstandig en kwalitatief goed meewerken.

Het geheim? Eigenlijk is het niet zo moeilijk, jíj kunt ook veel leuke, slimme, goede mensen betrekken bij jouw project en doel als je de simpele spelregels van de Waarmaakdriehoek consequent hanteert.

Dit is de waarmaakdriehoek. Je doel staat bovenaan, daar ben je dienstbaar aan. Jouw energie en inspanningen (paarse pijl) gaan die richting op. Zorg er voor dat de energie en inspanningen van de ander (groene pijl) ook naar het doel gaan. De rode pijlen tonen de 'voor wat hoort wat' valkuil. hoe meer je daar in belandt, hoe minder krachtig je paarse pijl kan zijn.

Dit is de waarmaakdriehoek. Je doel staat bovenaan, daar ben je dienstbaar aan. Jouw energie en inspanningen (paarse pijl) gaan die richting op. Zorg er voor dat de energie en inspanningen van de ander (groene pijl) ook naar het doel gaan. De rode pijlen tonen de ‘voor wat hoort wat’ valkuil. Hoe meer je daar in belandt, hoe minder krachtig je paarse pijl kan zijn.

Spelregels van de waarmaakdriehoek

  1. Verbind mensen aan je doel.

  2. Maak ze net zo dienstbaar aan het doel als jij bent: Vertel wat jij wilt dat er lukt en vraag of de ander dat ook wil laten lukken en welke bijdrage ze aan dat doel kunnen leveren. Iets dat ze leuk vinden om te doen of toch over hebben, of gewoon graag willen geven. Accepteer nee.

  3. Maak expliciet dat de ander niets anders terug krijgt dan het genoegen van het helpen bij het laten lukken van het doel.

  4. Wees dankbaar en prijs deze mensen openlijk en op een gelijke manier.

  5. Als iemand niet op deze manier wil meedoen, jammer, maar laat ze vooral niet mee doen. Even goede vrienden. Dat voorkomt gedoe.

Vraag de ander niet om jou te helpen.

Daar voorkom je mee dat de ander verwacht iets terug te krijgen, of een schuldgevoel houdt. Als je iedereen moet terug helpen die jouw doel helpt, dan heb je waarschijnlijk twee keer zoveel inspanning te leveren dan als iedereen komt om dat doel waar te maken. Vraag dus alleen om een bijdrage om het doel te laten lukken.

Dit is geen truc. Dit is een zuivere weg die alleen werkt als je zelf zuiver handelt.

Wat ik waarmaak draagt bij aan een delende samenleving en verhalen gebruik ik vaak in mijn lezingen.

 

 

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *