Hoe ‘Kung Fu’ ben jij eigenlijk?

Hoe ‘Kung Fu’ ben jij eigenlijk?

24 februari 2010 Waarmaken 4

Bruce Lee, je kent hem wel. Die Chinees die heel goed kan vechten, hoog gaat schreeuwen als hij boos is en meestal stijlvol gekleed gaat. Jammer dat hij niet meer leeft eigenlijk want hij was volgens mij behoorlijk ‘Kung Fu’.

Nu hoor ik je denken: ‘Wás hij ‘Kung Fu’? Hij dóet toch Kung Fu?’

Ja, en nee.

De vechtsport die hij beoefent is in het Westen bekend geworden als Kung Fu, ja dus. En nee, omdat het chinese woord voor wat hij doet, voor vechtsporten in het algemeen eigenlijk ‘Wushu’ is. Dit betekent letterijk ‘stoppen van geweld’.

En daar was Bruce Lee heel goed in, in het stoppen van geweld. Daar was hij behoorlijk ‘Kung Fu’ in. Vandaar de verwarring waarschijnlijk.

‘Kung Fu’ betekent namelijk ‘jouw oefening’ en ‘jouw vaardigheid’. Je level door wat je hebt geleerd eigenlijk. Mooi dat het in het Chinees hetzelfde woord is: vaardigheid en oefening…

Hoe ‘Kung Fu’ ben jij eigenlijk?

 

4 Responses

 1. Bert says:

  Leuk dat je Bruce Lee hier al voorbeeld naar voren haalt: zijn toewijding en aandacht voor de sport zijn legendarisch.

  Hoe Kung Fu ik ben? Als ik dit vertaal in jouw termen van vaardigheid en oefening zijn dit zeilen en koken. In beiden wil ik vaardiger worden, zonder hierbij een concreet doel of meetlat bij te hanteren. Dit in de geest van de heilige Benedictus: altijd Leerling, nooit Meester.

 2. Juul says:

  Hoi Bert,

  leuke reactie, dankjewel. Mooi dat je het interpreteert ook als blijven leren… geniet van het proces!
  Kun je trouwens koken op een zeilboot?

 3. Leuke post, Bruce Lee is misschien niet per definitie de beste martial artist, iets wat toch nooit gemeten kan worden. Maar het feit dat hij zoveel miljoenen mensen heeft kunnen inspireren door kung fu en martial arts, maakt hem voor mij de grootste kung fu hero. Jammer dat hij er niet meer is.

  Hoe kung fu ben ik eigenlijk? Behalve kung fu beoefenen, probeer ik de voordelen van kung fu te gebruiken in mijn dagelijkse leven, op school, werk of thuis situatie. Eigenlijk adem ik dus kung fu en ik denk heel veel andere mensen.

 4. Chinaman says:

  Dit is een leuke post. Ook mooi dat je Bruce Lee als voorbeeld neemt. Hij heeft uiteindelijk toch de wereld van martial arts bekend gemaakt. Jammer dat hij is overleden. Hij was mijn grote idool.

  Hoe kung fu ik eigenlijk ben ? Tja, door Bruce Lee is eigenlijk gekomen dat ik wilde gaan sporten.Zo kwam ik dus in de wereldje van martial arts, oftewel in de vechtsporten. Ik kwam een leraar tegen die Kung Fu lessen gaf in de stijl van PACK MEE PAI. Dus eigenlijk zijn mijn vaardigheden en oefening in de zelverdediging stijl van Pack Mee Pai.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *