Hoe bind je de ‘juiste’ mensen aan jouw organisatie anno 2019?

Hoe bind je de ‘juiste’ mensen aan jouw organisatie anno 2019?

18 juni 2019 Waarmaken 0

Werkgever bedrijf X: Beste heer Juul Martin, ik heb een vraag: hoe bind ik nou de ‘juiste’ mensen aan mijn organisatie?

Me: eeehhh wat bedoel je met ‘de juiste’?

Intrinsiek gemotiveerde mensen die willen leren en een langdurige verbinding aan willen gaan met ons.

Me: O die. Ga ervoor zorgen dat mensen op hun sterfbed kunnen zeggen: ik heb het mooiste leven geleid dat ik kon, ik heb mijn dromen waargemaakt, bijgedragen aan hogere doelen en ik heb genoten met vrienden en familie. En dat mede dankzij bedrijf X.

Hoezo ben ik daar als bedrijf X verantwoordelijk voor?

Me: Dat ben je niet. En je hebt ook niet altijd invloed op de keuzes die mensen zelf maken.

Huh, wat verwarrend.

Me: Dat snap ik. Maar je kunt ze wel helpen de keuzes te maken die leiden tot een vervuld leven. Help ze hun dromen waar te maken buiten het werk om, ook al heeft je organisatie er niet direct iets aan. Gun ze de tijd en help ze daarbij. Geef ze die vrijheid.

Waarom zou ik dat doen?

Me: Als jij nieuwe mensen belooft dat ze hun eigen dromen mogen waarmaken terwijl ze zich voor jou inzetten, dan kiest het goede volk echt wel voor jou. Als je ze tijdens hun verdere loopbaan helpt aan die vervulling van kunnen bijdragen aan hogere doelen, hun hogere doelen, dan verschaf je ze een zinvol leven. Nog los van de functie-inhoud en het leuke werk en de hogere doelen die je als organisatie dient. En dan gaan ze echt wel willen blijven.

Nog een voordeel: Ze ontwikkelen zich continu, juist door die bijzondere vervullende dingen die ze ‘buiten kantoor’ mogen doen. Je haalt kennis en kunde de organisatie binnen.

Waarom kom ik daar zelf niet op?

Me: Kweenie. Doe het maar gewoon. Ben je ook nog onderscheidend. Bij de concurrent een leuk skireisje en gezellige hapjes en borreltjes, bij jou een rijk en vervuld leven. Ik zou het wel weten.

OK.

[Organisaties met wie wij als School voor Wereldverbeteraars samenwerken doen dit al, en soms met ons als partner. Wees niet te laat, beste werkgever, anders trek je alleen mensen die eigenlijk alleen maar willen skiën en borrelen. En wellicht zo weer weg zijn als de hapjes elders nog lekkerder zijn.]