het Geheime Goud van de Deelbon

het Geheime Goud van de Deelbon

10 juli 2015 Delende Samenleving 0
deelbon-geheime-goud

Expliciete waarde

Zoals je wellicht al zag ontwikkelden we vanuit de Deelwinkel cadeaubonnen¬†en zijn er door het hele land tientallen ‘cadeaubon hotspots.’¬†Bonnen waarop je zelf kunt invullen wat je met een ander die je nog niet kent wilt delen. Waarbij de afspraak is dat jouw bon zomaar onvoorwaardelijk door aan ander bij jou mag worden verzilverd. De delende samenleving in een notendop.

Wat de expliciete waarde is van de bonnen ligt voor de hand: Mensen raken meer verbonden, krijgen hulp, of worden blij van iets met of voor iemand anders doen. Check.

Geheime goud

Het geheime goud van de cadeaubonnen is dat ze zichtbaar en letterlijk tastbaar maken hoe groot het aanbod is van delende mensen en het effect daarvan. Lees het verhaal van ‘Dorien.’

Dorien wandelde op een ochtend de Deelwinkel binnen met haar boodschappentrolley en authentieke oma-look. Ze was wat nors want, zo zei ze, ze had net de krant gelezen, poeh wat een ellende allemaal. Eerlijk gezegd hadden wij geen zin in gesikkeneur dus dirigeerden we Dorien naar onze Cadeaubonnen. ‘Zoek maar iets leuks uit.’

Goud? Deelbonen misschien

Een karretje vol goud?

Dorien pakte de dikke stapel bonnen met twee handen beet en begon te bladeren. Langzaam vertrok haar gezicht van miserie naar open en heel even lachte ze. Toen begon ze te huilen en vertrok ze, ons in verwarring achterlatend.

Precies een week later kwam Dorien, met haar boodschappentrolley en oma-look, weer terug. We waren een beetje bang dat ze verhaal kwam halen. Niets bleek minder waar.

Knip

Zonder iets te zeggen pakte ze haar knip uit de trolley, opende hem met een ‘knip’ en haalde er met een grote glimlach een tientje uit. ‘Alsjeblieft, voor jullie, voor koffie en koek. Omdat het zo mooi is wat jullie doen.’ En ze vertrok weer.

Dit effect is nu het geheime goud van de cadeaubonnen. Zonder dat Dorien een bon invulde of meenam is zij een beetje ten gelukkige betoverd. Ze zag en voelde de delende intentie van zovelen.

De Deelbon (voorheen Cadeaubon) draagt bij aan een delende samenleving en gebruik ik vaak in mijn lezingen.