Ben jij een gamechanger? Test jezelf met de Gedoe List

Ben jij een gamechanger? Test jezelf met de Gedoe List

11 december 2012 Nu.nl Columns 5

Natuurlijk werk je als ondernemer aan de volgende gamechanger. Het volgende product of de vernieuwende dienst die de mensheid gaat veranderen. Voor minder neem je geen genoegen, daar ben je ondernemer voor geworden, nietwaar?

Het zijn ondernemende mensen geweest die het wiel, de iPad, de paperclip en het hooi hebben uitgevonden. Het hooi? Een gamechanger? Zonder de uitvinding van hooi hadden wij mensen duizenden jaren geleden nooit met ons vee kunnen overleven in deze koude en natte contreien. Het hooi is misschien wel een grotere gamechanger dan het wiel geweest. Met een wiel kun je vooral sneller en meer vervoeren, niet ineens wel wonen op barre plekken. Tenzij je het wiel in de fik steekt als het koud is, maar dan is het ook meteen op. Niet echt een gamechanger.

Maar hoe weet je of je werkt aan een gamechanger? Hoe weet je of je er voor aan het zorgen bent dat hele volksstammen beter uitgerust door het leven gaan? Het antwoord is simpel: gedoe. Het maken van een gamechanger gaat gepaard met ehet rvaren van veel gedoe. Daarom presenteer ik u hier: de Gedoe List, de enige checklist voor gamechangerij, afvinkbaar en wel.

o   Mensen zeggen dat het niet kan: ‘Gras drogen, jongen, dat kan toch niet met al die regen.’

o   Mensen zeggen: ‘Hooi? Dat heb ik vorig jaar ook al bedacht.’

o   Mensen zeggen: ‘Gras drogen? Daar zit toch geen brood in’

o   Je moet steeds opnieuw uitleggen wat je aan het doen bent.

o   Mensen vragen om steeds meer papier met uitleg.

o   Mensen zeggen dat het al bestaat en geven een voorbeeld van totaal iets anders. “Gedroogd gras? Ja, we hebben hier een stuk boomschors liggen, dat is precies hetzelfde.’

o   Mensen beginnen keihard te lachen en lopen weg.

o   Je voelt je eenzaam.

o   Je kunt niet slapen.

o   Mensen zeggen dat je even serieus moet doen.

o   Bij de eerste succesjes heb je ineens veel vrienden.

o   Mensen gaan je nadoen.

o   De eerste protoypes mislukken volledig.

o   De paar mensen die je wel snappen maken je zinnen af en schetsen toekomstbeelden waar jij nog niet eens bij hebt stilgestaan en je baalt daar van.

o   Je bent bang dat het lukt (al denk je dat je bang bent dat het mislukt)

Heb je minder dan 12 vakjes aangevinkt? Leuk, goed idee van je, ga door! Heb je 12 vakjes of meer aangevinkt? Stop maar gewoon, je bent Einstein niet. Ga toch werken, man.

Deze column schreef ik eerder voor Nuzakelijk.nl

 

5 Responses

Comments are closed.