Waarom ik een Handboek voor Wereldverbeteraars schreef en er een School bij heb opgericht

Waarom ik een Handboek voor Wereldverbeteraars schreef en er een School bij heb opgericht

22 augustus 2018 Ondernemen 0

Je hebt de afgelopen tien jaar vast iets meegekregen van initiatieven waar ik aan werkte. Misschien wist je niet eens dat ik initiator of actief betrokken was, maar je hebt vast gehoord van de boom, durftevragen, huis van overvloed, deeleconomie, de waarmakerij, ik geef weg of de deelwinkel. Wat een prachtig avontuur was het voor mij om ervoor te zorgen dat deze en andere mooie dingen zijn gaan lukken en groeien. Al die jaren kon ik helemaal vrij werken en creëren en leefde ik van lezingen die ik over deze initiatieven gaf.

Een perfecte uitgangspositie als je houdt van vrijheid en creëren, zoals ik. En toch begon de schoen de wringen. Het klopte voor mij niet meer. Ik hoefde niet zo nodig meer de kapitein te zijn die de bups optrommelt. Maar wat dan wel? Dat wist ik niet. En deze manier van werken en leven, die luxe in autonomie loslaten vond ik doodeng.

Ons derde kindje, die lieve Ties, werd rond die tijd geboren. Prachtig om te merken hoe er voor een nieuw kind weer net zo veel plek in je hart ontstaat als voor je andere kinderen. Vanzelf. Adembenemend krachtig om te ervaren.

Sleepless in Lent

Wat alleen wel kut was, pardon my french, was dat hij door ziekte (niks ernstigs gelukkig) ‘s nachts niet sliep, maar huilde. En mijn vrouw en ik dus ook niet sliepen. Bijna een jaar lang zonder slaap is funest, geloof me. En dat hele jaar heb ik niks anders kunnen doen dan af en toe wat opdrachten voor geld. Geen initiatief opgestart of zo. En wat merkte ik? Dat ik het niet miste. Ik werd me ervan bewust dat het niet meer mijn rol is om dingen op te starten. En ik wist als vanzelf ook wat me wel te doen stond en staat: doorgeven wat ik heb geleerd in al die jaren. Ik wil iedereen met een klein ideetje of grote droom voor een betere wereld op weg helpen naar gelukt.

 

Handboek-voor-Wereldverbeteraars-juul-martin

Een boek ontstaat

Eerst hielp een tekenaar, Kim van de Waeter, me mijn gedachten te ordenen met haar tekeningen. Daarna ben ik als een kluizenaar alles op gaan schrijven wat in me opkwam, alles wat ik heb geleerd wilde ik verwoorden. Na wat gesprekken met uitgevers kwam er al snel een samenwerking tot stand met Geerhard Bolte van Haystack. Zijn en redacteur Bram Gerrits’ focus en handvatten maakten dat ik in twee maanden tijd het Handboek voor Wereldverbeteraars kon schrijven afgelopen voorjaar. De prachttitel die Bram bedacht, zette voor mij het deurtje open naar een School voor Wereldverbeteraars. Want een boek is één ding. Dingen uitproberen, op je bek gaan en leren van je fouten in het echt is een tweede. En daar heb je soms mensen voor nodig die je erbij begeleiden. Die mensen heb ik verbonden aan de School en we zijn op pad, op zoek naar voor wie en hoe we waardevol kunnen zijn. En man, wat gaan we al lekker.

Het klopt weer

Ik voel bij mezelf aan alles dat ik de juiste rol heb. Die rol is om het team van School voor Wereldverbeteraars te helpen zo gaaf en goed mogelijke dingen te doen. Om mooie organisaties te verbinden aan onze school. Het is heerlijk, spannend en leerzaam om samen vanuit deze vorm tal van mensen te leren om hun eigen dromen waar te maken. Voor mij een beetje vanachter de schermen, vanuit rust en een potje wijsheid. Anderen ‘aan’ zetten. En hoe ik voel dat het voor mij weer klopt? Mijn vastberaden blik, tomeloze energie en innerlijke rust zijn weer terug.

Ties is inmiddels bijna twee en is helemaal gezond en gelukkig. Hij slaapt meestal goed, en mijn vrouw en ik gelukkig dus ook. Alle seinen staan op groen voor mij om verder te bouwen. Wees welkom om mee te doen.

 

Het Handboek voor Wereldverbeteraars komt er aan!

Handboek voor Wereldverbeteraars verschijnt op 22 september. Als je het al wilt lezen om te reviewen, laat het me weten dan stuur ik je het pdf. Binnenkort begin ik het boek online te delen, hoofdstuk voor hoofdstuk.

Op die 22 september organiseren wij, School voor Wereldverbeteraars, niet geheel toevallig een superleuk event om jouw droom voor een betere wereld sneller te laten lukken: Let’s fiks it!