Koopjesjagers doden per ongeluk winkelbediende Walmart

Koopjesjagers doden per ongeluk winkelbediende Walmart

4 September 2012 Loftrompet 0

The jungle creed
Says the strong must feed
On any prey at hand.
So branded as beast
Vickie sat down at feast
And learned that her prey
Was man.
– Donald Goines

Dit gedicht zou zomaar het laatste kunnen zijn geweest dat Jdimytai Damour (foto) gelezen heeft. Jdimytai, een forse zwarte man met korte dreadlocks, was een liefhebber van dichter Goines en had altijd een bundel van hem bij zich. Zo wellicht ook op 28 november 2008, de dag dat hij op 34-jarige leeftijd overleed.

Die dag was er uitverkoop bij WalMart, een grote Amerikaanse winkelketen. De flatscreen Tv’s waren scherp geprijsd en de winkel zou extra vroeg open gaan, om 5 uur in de ochtend. Vanaf half vier was het al zo druk dat de politie de menigte in bedwang moest komen houden. Om 5 voor 5 stonden tien mannen en vrouwen aan de binnenkant tegen de deur aan te duwen om de horde van tweeduizend mensen buiten te houden. Tevergeefs. De deur begaf het en het volk stroomde naar binnen, op zoek naar de Tv’s.

Jdimytai, een van de tien mannen en vrouwen die aanwezig was om de shoppers te helpen en de uitverkoop in goede banen te leiden, viel op de grond toen de deur het begaf en werd overlopen als een polletje gras door een kudde buffels. Hij overleed ter plekke. De uitverkoop ging door.

Iedere keer dat ik aan Jdimytai denk raak ik verward. Dit voorval roept zo veel vragen bij me op.

Wat had hij die dag gedaan?
Wat was zijn droom?
Aan wie van de mensen uit de rij was hij verbonden en hoe?
Hoe is hij verbonden aan mij?
Is dit voorval een voorbeeld van ‘een stelletje maffe Amerikanen?’ of doden wij hier ook -per ongeluk- mensen door op koopjesjacht te gaan?

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *