Hoe krijg je je boek in de bibliotheken?

Hoe krijg je je boek in de bibliotheken?

12 april 2019 Waarmaken 0

Onlangs kreeg ik fantastisch nieuws te horen. Het Handboek voor Wereldverbeteraars dat ik schreef wordt in de catalogus opgenomen van de dertig grootste bibliotheken in Nederland. Ik ben er trots op dat het boek nu deel uitmaakt van wat voor mij voelt als de grootste open toegankelijke basisidee├źn bak van NL.

Hoe kwam het boek daar?

Wat in ieder geval niet werkt: ik gaf het boek aan de manager van mijn lokale bibliotheek waar ik mee samengewerkt heb. Ik gaf het als kado voor die bibliotheek. Hij was enthousiast en ging het mogelijk maken dat het te leen zou komen.

Maanden gingen voorbij. En wat bleek. Deze simpele route bleek niet de logische route, hoe logisch dan ook. Te simpel. En dat lag niet aan de manager. Er waren processen die niet overgeslagen konden worden. Hoe leuk.

Een landelijke commissie van wijze mensen die allerlei boeken leest en overlegt heeft besloten dat het boek toegelaten mag worden en via centrale inkoop systemen en processen verscheen het boek ineens, na een maand of vijf, in de bibliotheken catalogus.

Heerlijk om dit verhaal zo eerlijk terug te horen van de manager. Hij mag het boek dat ik hem gaf zelf houden natuurlijk, en wie weet, uitlenen aan zijn vrienden en buren die geen lid zijn van de bieb.