De Onderheid: een stichting ontstaan uit overvloed

De Onderheid: een stichting ontstaan uit overvloed

6 september 2011 Huis van Overvloed 4

Sinds het idee van het bouwen van het Huis van Overvloed ontstond, nu een jaar geleden, hebben de mensen die er aan samen werken dat kunnen doen zonder enige vorm van formele organisatie. HvO is geen bedrijf of stichting, er is een club mensen en een website. En daar kun je, zo blijkt, al bergen mee verzetten.

Nu de bouw steeds dichterbij komt (mogelijk vanaf voorjaar 2012 volgens mensen binnen gemeente Nijmegen) en we te maken krijgen met partijen (gemeente, banken en verzekeraars), die op de een of andere manier toch ‘zaken willen doen’ met iets dat op papier bestaat, konden we er niet meer onderuit om ‘echt’ te bestaan… Of toch wel?

We kregen van notaris Florian Van Meerwijk uit Made een stichting kado, want hij had wat tijd over en helpt ons graag. Nu hadden we een stichting HvO kunnen oprichten, maar we kozen er voor om een stichting op te richten die meer kan dan alleen dat huis bouwen. Een stichting die uit overvloed is ontstaan en een overvloed aan hulp kan bieden aan inititatieven die groepen mensen helpt om samen maatschappelijke innovatie (zoals het HvO) te realiseren. Zo kan deze stichting ook anderen van dienst zijn.

Deze stichting hebben we ‘De Onderheid’ gedoopt. De Onderheid, omdat we geen gezag willen uitoefenen als een overheid, maar wel dingen voor elkaar willen krijgen als een overheid zou willen: voor en door haar bewoners. Onderheid betekent letterlijk ‘op een fundament van heipalen’, volgens ons een metafoor voor ‘samen kunnen mensen bergen verzetten’.

Zo is het HvO geholpen, is er een stichting die ook andere initiatieven kan helpen om samen, zonder gezag, hun berg te verzetten. Het papieren fundament is er, we zijn weer een beetje meer klaar voor de start.

Bestuur van de stichting bestaat uit Michel Groenenstijn van Be-More, Yvonne Keijzers van Pasklaar Communicatie en Juul Martin van Waarmakerij.

 

 

4 Responses

 1. Willem says:

  Van harte gefeliciteerd Juul, en heel veel geluk gewenst! Onthou: geluk kun je afdwingen, zoals jij ook bergen kunt verzetten!

 2. Juul says:

  dankjewel. ik kan groepen mensen helpen bergen te verzetten denk ik trouwens… niet alleen hoor

 3. Ow, daar word ik stil van. Ik hou van mooie namen. De Onderheid, geniaal! En dat geldt ook voor dat (helpen) verzetten van bergen.
  Mooi.

 4. Juul says:

  nee jij dan, denkbeeldhouwer, mooi!

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *