Twitter en facebook slecht voor je omzet

Twitter en facebook slecht voor je omzet

13 juni 2012 Waarmaken 3

Misschien is er voor jou niets zo lekker als ‘s ochtends met een kop koffie achter je laptop kruipen om even je mail, nu.nl, facebook en twitter te checken. Na een uur denk je: wat zal ik nu eens gaan doen? Herkenbaar? Lees dit dan.

Ja, je weet nu dat Ludo een nieuwe auto heeft, die jij leuk vond, en uiteraard weet de rest van Nederland dat ook jij met een kop koffie achter je laptop zit, omdat je het bericht van @tanjavdbeuzelaar ‘hehe, lekker koffie’ hebt geretweet. Je hebt je mail gelezen en er netjes op gereageerd. Want, ja, een klant moet binnen 24 uur beantwoord worden. Lekker zakelijk. En hoe is het met je omzet?

Zonder dat je er erg in hebt ben je zo een dik uur verder. Misschien wel een leuk uur, hoor, maar dat uur komt niet meer terug. Dat is niet eens het ergste van het uurtje laptoppen. Als je dit op een ander tijdstip had gedaan was je die tijd ook kwijt geweest.

Nu komt het probleem. Wat je ongemerkt hebt gedaan is dat je je dag bent gestart met het aanzetten van je ‘volg’ knop. De grote onbewuste ‘reply’ knop in je hoofd. Je hebt een uur lang gekeken naar wat anderen deden, vonden, zeiden en wilden en daar heb je op gereageerd. U vraagt, wij draaien. Een uur lang! Vind je het gek dat je daarna niet meer weet wat je moet doen? Je bent je ‘leid’ knop kwijt, je weet niet eens meer wat er gebeurt als je je eigen control-n gebruikt. Doe dat nu eens wel als je je dag begint.

Begin je dag met wat jij echt wilt doen, ongeacht wat de rest van de mensen op mail, facebook, twitter en nuzakelijk.nl er van vindt. Zet je mail niet aan, log nergens in. Ga op pad en doe wat het belangrijkste is voor jou op dat moment. Kies er voor om je grote ‘Leid’ knop aan te zetten. Leid je eigen leven en werk je mooie, nieuwe waardevolle ideeën uit.
Wie weet word je veel krachtiger in wat je doet en ga je meer verdienen. Hoe dan ook, je gaat er in vrijheid en leiderschap op vooruit.

En als je dan toch weer eens achter facebook en twitter gaat zitten, ga lekker zenden over je nieuwste idee, dan vermaak je al die mensen die van achter hun laptop de wereld volgen en er op reageren. Of klets dan gezellig mee, voor de ontspanning, omdat je het op dat moment wilt.

Dit schreef ik eerder voor mijn ondernemersblog op NUzakelijk.nl

 

3 Responses

 1. Jan-Henk says:

  Hoi Juul,

  Spot on! Tim Sanders noemt dit je ‘minddiet’. Hij beschrijft dit in zijn eerste hoofdstuk van zijn laatste boek ‘Today we are rich’. Dit hoofdstuk is te downloaden. //www.timsanders.com/books/today-we-are-rich.html.

  Zelf probeer ik nu dagelijks te starten met een inspiratiesessie te bekijken of te beluisteren en daarna bestudeer ik een paar bladzijden van een boek waarvan ik iets leer. Zo knal ik de dag in. Maar helaas lukt het niet altijd, de praktijk is weleens weerbarstig ;)

 2. Maaike says:

  Interessante blog. Waar ik het niet helemaal mee eens ben is het begin van je laatste alinea: ‘En als je dan toch weer eens achter facebook en twitter gaat zitten, ga lekker zenden over je nieuwste idee, dan vermaak je al die mensen die van achter hun laptop de wereld volgen en er op reageren.’
  Social media is er om interactie te hebben, niet alleen te zenden (dan houdt die interactie snel op). Maar dat bedoelde jij vast niet…
  Ik begin mijn dag vaak met Twitter en Facebook, maar ik haal er ook erg veel informatie vandaan en ook leads voor klanten, dus bij mij is het een goede mengeling denk ik. Hoewel ik ook af en toe flink afgeleid wordt erdoor. Maar ik zorg er wel voor dat ik meer nuttige als onnuttige berichtjes lees. Anders krijg je heel snel last van information overload…

 3. -JC- says:

  iemand liet de link naar dit stuk achter op mijn FB-pagina, ik schreef daar dat ik vandaag op mijn blog iets zou aankondigen: ik stop met bloggen. Jij beschrijft het hier perfect: Als je niet oppast word je (ongewild) afhankelijk van sociale media en dood het je creativiteit en wellicht ook wel je originaliteit. Ik blog(de) vanaf 1998, blogger van het eerste uur….bijna dagelijks, ik denk in ‘blogmomenten’ niets mis mee….tot een maand of 4 geleden en er een ergernis over me kwam, die resulteert in de beslissing om te stoppen met bloggen. Mijn leven is zoals het nu is, en dat geeft niet meer genoeg stof tot bloggen zeg maar. En waarom dan de druk hoog houden? hetzelve met twitter! Wordt de wereld er wijzer van als ze weten dat ik ergens zit met een kom thee in mijn handen? Wat heeft het voor toegevoegde waarde op te twitteren dat je moet plassen, op 4square aan te geven waar je dat doet en in het meest bizarre geval er met instagram een foto van maakt die dan verschijnt op je FB, Flickr en Twitter, met 1 druk op de knop……(even chargeren)

  De weg kwijt, dat was ik. Ik schreef er al eerder over: stress onder tieners over sociale media: je moet er bij horen…..het geld ook voor volwassenen en je mist daardoor iets….die ene koolmees op de vetbol in de tuin, dat rustige moment in de avond dat kleuren vervagen en de wereld even zwart/wit lijkt……..life contact met mensen…..Ik haal de druk van de ketel, vroeger was sociale media een middel, het werd langzaam een must…..ik breng het weer terug tot middel.

  Mooi geschreven en ik begrijp waarom ik de link kreeg van 1 van mijn lezers.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *