Sint: dankjewel kinderen!

Sint: dankjewel kinderen!

7 december 2012 Waarmaken 0

Vandaag kregen we weer een brief van de Sint:

Lieve kinderen,

wat ben ik blij dat jullie met mij mijn verjaardag hebben gevierd in Lux. Ik word weliswaar een dagje ouder, maar jullie maken mij gelukkig en houden mij jong. Dank voor jullie liedjes en tekeningen en dank alle ouders dat jullie zijn gekomen. Nu ik weer op weg ben naar Spanje denk ik vaak terug aan jullie en aan Nijmegen, aan al die mensen die geholpen hebben. Ik denk dat ik volgend jaar weer ga komen… Lees ook allemaal even het verslag van schrijfpiet hieronder, hij heeft zo zijn best gedaan.

Groeten,
Sint

De eerste ontmoeting met de sint

Twee kleine meisjes van drie jaar schudden sinterklaas schuchter de hand. Een antwoord geven op zijn vriendelijke vragen durven ze nauwelijks. Hun moeder vertelt naderhand dat het de eerste keer was in het leven van de tweelingzusjes dat ze de sint ontmoetten. En die kennismaking maakte diepe, diepe indruk. Net als de cadeaus die ze mochten uitzoeken samen met de pieten.

Tientallen kinderen, hun vaders en moeders of opa’s en oma’s genoten op 5 december in LUX van het sinterklaasfeest dat werd georganiseerd vanuit de Waarmakerij. Samen liedjes zingen, een mijter in elkaar knutselen, chocomel drinken en pepernoten eten, dat alles in afwachting van de goedheiligman. De zwarte pieten hadden zich verscholen op grote hoogte in de theaterzaal en toen zij plotseling pepernoten omlaag gooiden en sinterklaas de zaal binnen schreed, was de spanning en blijheid van de gezichtjes af te lezen.
En dat is waar iedereen het natuurlijk voor deed. Wekenlang werd er speelgoed ingezameld door inzamelpieten en hun helpers in de wijken en dorpen rondom Nijmegen. Dat was zo’n succes dat de Waarmakerij aan de Tooropstraat afgelopen weekeinde de belichaming werd van het pietenpakhuis. Duizenden cadeaus groot en klein –vaak nog nieuw in de doos- werden bij elkaar gebracht. Omdat mensen het speelgoed niet meer nodig hebben en zij er graag andere kinderen voor wie het vieren van sinterklaas minder vanzelfsprekend is blij mee wilden maken.
Daarmee was de sinterklaasactie al een overweldigend succes. En vergeet niet de vrijwilligers, de pieten en de sint die de moeite namen om naar LUX te komen, en allerlei organisaties die op hun eigen manier een steentje bijdroegen. Zo stelde LUX de mooie theaterzaal beschikbaar, had woningcorporatie Talis nog wat pietenpakken liggen, gaf N.E.C. de aanwezige gezinnen een stadiontour en kregen de kinderen allemaal een vrijkaartje voor de indoorspeeltuin Garage for Fun in Hatert. De Albert Heijn, groenteboer Maters en de Sligro zorgden voor drinken en lekkers bij het sinterklaasfeest.

Het hoogtepunt van het sinterklaasfeest was voor sommige kinderen het fotomoment met de sint. En natuurlijk het uitdelen van de cadeaus. Een houten trein, een Dorapop, een little people poppenhuis, een spel voor het hele gezin of een knutselset. Er was voor iedereen ruime keuze.
Elk kindje mocht drie cadeaus mee naar huis nemen, ook voor broertjes of zusjes die er niet bij konden zijn. En niet alleen in LUX werden cadeaus uitgedeeld, er zijn ook pakjes naar de crisisopvang van Iriszorg gebracht. Hoewel er volop is uitgedeeld door de pieten, zijn er nog heel wat cadeaus over. Eigenlijk hadden we nog veel meer kinderen willen bereiken. Misschien volgend jaar? De cadeaus die over zijn, moeten natuurlijk ook goed terechtkomen. Een deel van het speelgoed wordt op 6 december verkocht voor de serious request actie van radiozender 3FM. Het geld dat hiermee wordt ingezameld is bestemd voor het tegengaan van babysterfte in de wereld. De cadeaus die daarna nog over zijn, worden voorlopig opgeslagen tot dat er een mooie bestemming voor is gevonden.

Aan het einde van de middag kwamen Mustafa en zijn kinderen even naar me toe. Sinterklaas hadden ze net gemist, want ze hadden moeite gehad om LUX te vinden. Maar ze waren nog wel op tijd voor het uitdelen van de cadeaus. Als vluchtelingen uit Irak en al vijf jaar in afwachting in het asielzoekerscentrum, waren ze heel erg dankbaar voor het vrolijke feest en de mooie cadeaus. ‘We nodigen jullie uit om koffie te komen drinken. Zo blij zijn wij! Dank jullie wel.’
En dat kan iedereen die op wat voor manier dan ook heeft bijgedragen aan deze actie opvatten als een persoonlijk compliment! Wij zijn trots op Nijmegen!