Ruimte maken begint met verkennen. En verkennen begint met moed.

Ruimte maken begint met verkennen. En verkennen begint met moed.

26 oktober 2021 Maak Ruimte 0
Ruimte maken - team - leiderschap

Het is vroeg in de herfst. Het blad in het bos is nog groen met her en der een toefje geel, maar de kastanjes, beukennoten en eikeltjes liggen al op de grond. Wat een overvloed biedt de natuur toch. En ruimte, om te verkennen. 

Een groep dappere en nieuwsgierige HR-adviseurs van Radboudumc UMC loopt door het bos, op zoek naar welke ruimte zij weten te creëren voor elkaar, en welke nog niet. Dapper, omdat zij nog niet weten wat hun antwoorden gaan zijn, terwijl ze wel voelen dat er iets mist. Zij treden het ongewisse met bravoure tegemoet.

Van plek naar plek trekken zij door het bos met hun hand vol steentjes, maar niet als Hans en Grietje om de weg maar huis te vinden, eerder om te onderzoeken hoe hun huis ervoor staat. Want op iedere plek staat een pot die staat voor iets wezenlijks waar je als mens ruimte voor nodig hebt in samenwerking, bijvoorbeeld #erkenning#creativiteit#autonomie of #verbinding. En op iedere plek krijgen zij die spannende vraag: Wil jij hier meer ruimte voor?

Op de ene plek gooit bijna niemand een steentje in de pot, wat betekent dat het zo wel goed is. Op de andere plek is de pot in no time vol: helder dat dit nodig is! 

Op andere plekken zijn het niet de aantallen, maar is het de manier waarop de steentjes in de pot belanden informatief: Soms lijkt er heel veel spanning te zitten op het je mogen uiten op dit onderwerp. Soms lijkt een onderwerp een taboe, of niet belangrijk gevonden te worden, wordt er over gelachen of nonchalant over gedaan. Hoe dan ook: wat zich voordoet geeft precies die informatie die relevant is om het wezenlijke gesprek te voeren. Want iedereen ziet het, iedereen voelt het. En dat is het begin van gezamenlijke groei. Wat een klein wonder.

Wat zij precies vonden en elke ruimte zij te maken hebben? Tja dat mogen ze zelf met je delen als ze dat zouden willen. Waar ik trots op ben en wat ook weer van hun leeuwenmoed getuigt, is dat we vooraf al een gesprek hebben gepland om na deze dag werk te maken van de uitkomsten, wat ze ook zouden zijn. Want veranderen doe je niet op één dag in het bos, het is een proces. En het bos biedt je de ruimte om zo af en toe te verkennen wat jou te doen staat, buiten het bos, in het woud van je werk, alle dagen daarna.

++++
Wil je zelf aan de slag met ruimte maken? Lees dan eens mijn boek: Maak ruimte en laat je mensen shinen of bel me om eens kennis te maken.