Ontgooglen, waarom en hoe

Ontgooglen, waarom en hoe

4 december 2013 Waarmaken Waarmaken 9

Waarom Ontgooglen?

Al jaren gebruik ik met veel plezier en resultaat zo’n beetje alle diensten van Google. Dankjewel, Google voor het mooie spul. Maar na het zien van de film ‘Terms and conditions may apply’ en het steeds maar verdergaande gebruik van Google van mijn gegevens heb ik besloten het zonder Google te proberen. Geen gmail, agenda, chrome, taken, zoeken of maps meer voor mij. Ik ga me ontgooglen dus.

Ik heb het gevoel dat het maar het begin is van datagebruik door Google en wil niet dat ze mij bijvoorbeeld gebruiken in hun advertenties, want dat mogen ze tegenwoordig. En wie weet wat ze over een jaar met je doen? En dan heb ik het niet eens over de truuks die ze toepassen om geen belasting te betalen. Ik begin nu vast met het zoeken naar en gebruiken van alternatieven en wil daarmee bijdragen aan de bedrijven die wel zorgvuldig omgaan met je gegevens, zodat zij kunnen groeien. Liever betalen met geld dan met mijn data dus.

Hoe Ontgooglen?

Om te browsen gebruik ik nu Safari en om te zoeken startpage.com, een zoekmachine die Google gebruikt, maar al je zoektermen en jouw gegevens geheim houdt.

Ik heb mijn Agenda overgeheveld naar iCal, het agenda appje van Apple.

Al mijn mail doe ik nu vanuit mijn eigen domein, juulmartin.nl. Daar betaal ik jaarlijks 29,- € voor en dat is het mij zeker waard. Als je alleen wilt mailen met een eigen @jouwnaam.nl kan dat al vanaf 9,- € her en der. Ik heb een eigen email adres om te mailen met mensen, en een diensten@juulmartin.nl gemaakt voor het inloggen op websites. Voor nieuwsbrieven een nieuws@. Zo houd ik de boel een beetje gescheiden en voorkom ik dat mijn echte emailadres alsnog onnodig wordt verspreid.

Om iets op een kaart te zoeken gebruik ik of Openstreetmap.org of de Kaarten app van Apple. Openstreetmap is een open source kaarten wiki, door gebruikers gemaakt.

Taken houd ik nu bij in de Apple app ‘Herinneringen’ en later ga ik Things proberen.

Er zijn tal van alternatieven voor al deze apps, ik heb nu even voor deze gekozen.

Google drive, het handige bestandsdelings- en coworksysteem vervang ik door Zoho. Net zo makkelijk in gebruik en met meer opmaakmogelijkheden. Je kunt met Zoho in je browser werken en met iOs en Android apps.

Nog te doen

Ik weet nog niet hoe met Youtube om te gaan. Als ik met google account ophef, dan zijn alle filmpjes die ik daar heb geparkeerd weg, zonde! Ik ga zelf voortaan uploaden naar en embedden met Vimeo in ieder geval.

Natuurlijk zijn er tal van andere platforms (Facebook bijvoorbeeld) die je data voor vanalles gebruiken. Als ik daar alternatieven voor heb stap ik ook over, maar ik zie ze nog niet. Ik ben best bereid om een paar euro per maand te betalen voor een goed social platform dat mijn gegevens beschermt. Een gat in de markt?

 

 

 

9 Responses

 1. Bart says:

  Hallo Juul,
  Ook ik heb de film gekeken en ben sindsdien begonnen met ontgoogelen. M’n gmailadres opheffen gaat me nog iets te ver, maar picasa wil ik eigenlijk niet meer gebruiken, ondanks dat het heel handig samenwerkt met iPhoto op de Mac.
  Een mooie oplossing voor bestandsdeling is Dropbox. Je hebt een gratis variant van een paar gigabyte, maar ik heb nu ook een 100GB pro-abonnement voor $99 per jaar. Daar staan al mijn bestanden in, behalve mijn foto’s en muziek, en die kan ik nu vanaf iedere plek benaderen. Heel handig, omdat ik tegenwoordig ook één dag in de week met een laptop op een cowerkplek werk.
  De bestanden worden automatisch gesynchroniseerd met al je computers die online zijn. Een alternatief is //www.copy.com/about/ maar die synct niet automatisch.
  Als zoekmachine heb ik Duckduckgo geïnstalleerd in Firefox. Ook die houdt je geschiedenis geheim.
  Succes en houd ons op de hoogte!
  Groet,
  Bart

 2. Juul says:

  hoi Bart, dank voor het delen van jouw tips!

 3. Bart says:

  Inmiddels ben ik er achter gekomen dat je ook naar Flickr kunt uploaden vanuit iPhoto, dus Picasa kan ook geschrapt worden :). Ik weet alleen niet of Flickr beter is dan Picasa.

 4. Juul ik werk wel eens met zoho. Intuitive omgeving voor projectmanagement en opslaan bestanden. Mijn ervaring is Flickr hopeloos… je kunt natuurlijk een wordpress.com siteje bouwen om je foto’s te delen met eenvoudige galleries die er tegenwoordig inzitten. Ik was zelf sinds de onhandige gmail – help weer de jele thread meegestuurd – al tegen. Succes.

 5. Zoho is zeker een aanrader als alternatief. Voor je mail, documenten, crm en zelfs mailcampagnes en ook mooie combi’s voor aan je website met bijv aanmeldforms. Succes!

 6. Juul says:

  dank Frank en Jan Fokke, ik ga zoho eens proberen. Foto’s deel ik zelden online, soms via Flickr dan embed ik een slideshow in wordpress

 7. Stijn says:

  Alle Apple applicaties gebruiken vergelijkbare Terms en Conditions als Google. Ook zijn je gegevens in je Dropbox account niet beschermd tegen privacyschending. Het enige dat je echt hiertegen kunt doen is je eigen domein hosten…

 8. Hans Zomer says:

  Hoi Juul, ook ik gebruik Dropbox voor het opslaan van mijn gegevens. Het mooie hierbij is ook dat als je mensen uitnodigt om hier gebruik van te maken, je opslagcapaciteit vergroot wordt. Daarnaast gebruik ik Evernote als handige app (ook op de desktop/laptop) voor opslaan van allerlei notities. Erg handig en overal te raadplegen.

 9. Jasmijn says:

  Hoi Bart,

  Dank voor je tip van DuckDuckGo, ga het gelijk uitproberen!

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *