Nieuwe politiek

Nieuwe politiek

15 december 2011 Waarmaken 2

Soms word ik gevraagd door mensen uit de politiek om mee te denken hoe zij hun plannen beter kunnen waarmaken, beter campagne kunnen voeren of zich beter kunnen verbinden aan de bewoners van Nederland. Omdat ik niet aan politiek doe en de ene club niet wil bevoordelen boven de ander deel ik bij deze mijn standaard tips voor politici. Misschien dat de hele mikmak er op vooruit gaat als alle politici dit gaan doen. We zullen zien.

Volgens mij zou dit helpen:

 • Ga geen campagne voeren door te roepen hoe slecht andere politici en partijen zijn. Energie besteden aan hoe slecht anderen volgens jou zijn is verspilling van je tijd en energie en getuigt niet van geloof in eigen kracht.
 • Gebruik die energie juist om te bouwen aan iets moois.
 • Ga initiatieven helpen waar jij in gelooft of die jij gaaf vindt, zonder het stempel van jou partij er op te willen plakken.
 • Vertel over deze initiatieven en zeg dat je helpt via alle mogelijke media.
 • Ga niet in discussie, overtuigen heeft geen zin.

Wat vind jij er van, politicus of stemmer? Nog tips? Laat een reactie achter als je wilt.

 

2 Responses

 1. Toevoeging aan het lijstje:
  – waardeer het publieke initiatief. Spreek met bewoners die zich verenigen.
  – luister naar alternatieve ideeen en gebruik wat nuttig is, ook als het niet in het partijprogramma staat.
  – beloof niets wat je niet kan waar maken.

 2. Maak politiek persoonlijk: Investeer in duurzame relaties. Wees oprecht betrokken bij de ideeën, de plannen en de mensen met wie je ze samen hebt gecreëerd. Flits niet voorbij, maar doe echt mee.

  Creëer een WIJ gevoel: Als je samen energie steekt in kleinschalige initiatieven, dan bouw je aan verbinding. Dan creëer je WIJ. Dan ben je de beweging. Dat is iets heel anders dan hulp vragen of actief kader werven.

  Laat mensen voelen dat ze zelf invloed hebben: Als je actief meedoet met het ondersteunen van kleinschalige initiatieven dan ervaren mensen dat het mogelijk is om zelf dingen “waar te maken”. Faciliteer het proces, laat het initiatief bij de mensen.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *