Io Michels: ‘Ik wil vliegen als een adelaar’

Io Michels: ‘Ik wil vliegen als een adelaar’

2 februari 2022 ruimtemaaker van de maand 0
Io-Michiels-leiderschap-boek

Io Michels: ruimtemaaker van de maand februari 2022

Het was niet makkelijk om de eerste ruimtemaaker van de maand te vinden. Pas na een aantal oproepen via social media kwam er eindelijk iemand op de moed om zijn leidinggevende aan te merken als ‘fijne leider voor zijn mensen’, want dat is wat een ruimtemaaker is. Zou het kunnen dat we dat lastig vinden in Nederland, om onze leiders complimenten te geven en te erkennen voor wat zij goed doen? Who knows. Het zou me niet verbazen als het een van onze culturele fratsen is, als gelijkwaardigheidsminnend volk.

Anyways, André van der Goot droeg zijn manager aan want, ‘Io Michels is een open en betrokken teamlead. Weet goed wat er speelt binnen het team ėn de krachtvelden daar omheen. Hij neemt zijn verantwoordelijkheid en focust áltijd op het positieve. Kritisch op de juiste momenten.’

Kijk, now you’re talking.

Io (spreek uit als ie-oo) Michels is de eerste ruimtemaaker van de maand. Waar alle leiders die ik tot nu toe sprak ouder waren dan ik, soms hadden ze mijn vader of moeder kunnen zijn, blijkt Io een stuk jonger (34) dan ik, al doet zijn enorme baard misschien anders vermoeden. André: ‘Ik zie hem niet als jong, of als baas, ik waardeer hem gewoon om wat hij doet.’

Ik moet even wennen aan Io’s jargon maar hij is Lead Customer Succes Manager bij CM, een bedrijf dat andere bedrijven helpt om o.a. een goede klantenservice in te richten. ‘En dat is gaaf,’ zegt Io. ‘Dat je met een goed proces en juiste data mensen kan leren te verbeteren.’ Hij straalt van baard tot baard. ‘En als alle klanten van onze klanten blij zijn, en onze klanten resultaat halen, dan ben ik ook blij.’

Als ik hem attendeer op zijn jargon kan hij er smakelijk om lachen: ‘Ja, QBR’s en whatever, hahaha.’

Wat betekent het voor jou om leider te zijn?

‘Dan ben ik op de beste plek om te leren en om anderen te kunnen helpen. Om mensen blij te maken, om mensen te helpen resultaat te halen.’

Waar maak jij altijd ruimte voor?

‘Openheid en eerlijkheid, duidelijkheid. En voor de mens, ik vind het heel goed als mensen hun privé dingen met elkaar delen, je bent op je werk toch geen robot?’

Wat zijn jouw fratsen?

‘Ik ben nog niet zo goed in het omgaan met negativiteit. Mensen die klagen of er geen zin in hebben. En als ik iemand slecht nieuws moet melden dat vind ik dat heel spannend.’

Wat is jouw mooiste moment als leider?

‘Er zit net een grote reorganisatie op bij CM en drie teams vallen nu onder mijn leiding, drie totaal verschillende teams en culturen kwamen bij elkaar. Toen zij pas voor het eerst bij elkaar kwamen en ik zag hoe ze eerst met een beetje spanning en later met nieuwsgierigheid en openheid met elkaar omgingen, geweldig na zo’n lastig proces.’

Wat is je moeilijkste moment geweest als leider?

‘Na maanden van proberen om iemand te helpen in diens functie kwamen we op het punt dat we toch afscheid van die persoon moesten nemen. En dat terwijl mijn baas haar had aangenomen en persoonlijk heel goed kende. Dat was erg ingewikkeld.‘

Welke wens heb jij?

‘Ik zou wel beter willen zijn in het ontvangen van complimenten. En mensen meer willen kunnen inspireren.’

Welk lied raakt jou?

‘Hele Meneer van Adje. Vette hiphop met een cynische ondertoon.’

Welk boek veranderde jouw leven?

‘FLOW van Mihaly Csikszentmihalyi, want vaak kom ik bij nieuwe activiteiten snel in een modus waar ik vrijwel zonder blokkades kennis en vaardigheden tot me neem. Ik zit dan al gauw in de flow. Pas toen ik het boek Flow heb gelezen ben ik daar veel bewuster mee omgegaan wat me een hoop heeft gebracht.’

Welk dier zou je willen zijn?

‘Een adelaar. Lekker vrij rondvliegen lijkt me heerlijk.’

+++

Ik ben heel benieuwd naar waar zo’n jonge zelfbewuste en leergierige leider over tien jaar staat. Heeft hij een boek uit en tourt hij als inspirerende spreker? Is hij CEO ergens? We zullen zien, maar ik volg hem met plezier en interesse. Je vindt Io via LinkedIN.

+++

Als ruimtemaaker van de maand krijgt Io twee exemplaren van ‘Maak ruimte en laat je mensen shinen’ en krijgt hij een gratis ticket voor een van de ruimtemaakers bijeenkomsten waar leiders ervaringen delen en samen groeien.

Heb jij ook een leidinggevende die jou doet shinen? Laat het me weten en wie weet wordt zij of hij de volgende ruimtemaaker van de maand!