Eerlijke handel maakt je succesvol

Eerlijke handel maakt je succesvol

19 maart 2012 Nu.nl Columns 1

Gisteren was ik weer eens bij een netwerkbijeenkomst in een café. Je kent het vast wel, visitekaartjeskwartetten en dan maar doen alsof je succesvol bent. Het was een bijzondere bijeenkomst want sommigen hadden zelfs foldertjes van hun bedrijf meegenomen en zagen in iedere bezoeker een potentiële klant.
Zo ook Jeroen, strak in pak met een prachtig horloge om zijn pols. Hij stootte me aan.

‘Mag ik u wat vragen?’
Ik schrik altijd als iemand me zomaar met u aanspreekt en niet elf jaar oud of notaris is. ‘Ja dat mag u’ zei ik.
‘Hoe is het thuis met uw cv-ketel?’
‘Pardon?’
‘Uw cv-ketel.’

Geen idee natuurlijk, dus ik stamel maar wat: ‘Ik denk goed, fijn dat u het vraagt. Dit vraagt nooit iemand aan me. Laatst nog bijgevuld trouwens. En hoe is het met uw cv-ketel?’ zeg ik in een poging beschaafd het gesprek gaande te houden, terwijl ik eigenlijk gewoon weg wil lopen.
‘Geweldig natuurlijk. Ik heb dan ook een SuperHR digital Q+ hangen.’
‘Een wat?’
‘Een super HR digital Q+, kijk maar’, en hij schoof een glimmende folder onder mijn neus.

Ik begon weer te stotteren en knoeide mijn sinas over de folder. Ik weet niet eens meer wat ik zei maar binnen no-time was hij een afspraak met me aan het plannen. ‘Nee, dinsdag is lastig, woensdag kan echt niet, wacht misschien heb ik volgende week donderdag een gaatje, dan mats ik je wel en zeg ik speciaal voor jou die afspraak af. Ik heb het ook zo druk.’
‘Waarmee?’ vroeg ik hem, want daar was ik nieuwsgierig naar.
‘Prospects en klanten, je kent het wel, hè.’ En hij gaf me een dikke knipoog. Hij ging nog een witte wijn bestellen, zijn agenda lag open op tafel. Mijn oog viel op de lege bladzijdes.. Ik zag hem een grapje maken aan de bar. Sympathieke vent zo van een afstandje, waarom doet hij alsof hij druk is? Waarom loopt hij hier met zijn folders te leuren? Waarom loopt hij zo strak in pak?’

Misschien heeft iemand Jeroen ooit wijsgemaakt dat als je doet alsof je succesvol bent je dan ook succesvol wordt. Maar hoe kan ik Jeroen dan helpen? Als ik weet wat hij nodig heeft, kan ik hem misschien een tip geven of verbinden met iemand die ik ken. Als hij mij, of een willekeurige ander, in het café nu om hulp had gevraagd, was hij misschien wél een stukje dichterbij succes gekomen.

Wees gewoon eerlijk en vraag om hulp. Vertel hoe hoe het écht gaat met je toko. Laat je worsteling zien en daarmee je moed die worsteling aan te gaan. Misschien is dat wel de eerste stap naar succes.

Dit schreef ik eerder voor het ondernemersblog van NuZakelijk.nl

 

One Response

  1. Haha… Ik herken die situaties: gladde pakken met gladd praatjes. Bleh!
    Doe mij ook maar ‘gewoon’ en praat waar je écht blij van wordt :-)

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *