Een varken en de democratische paradox

Een varken en de democratische paradox

16 december 2011 Waarmaken 0

Misschien heb je het al eens meegemaakt. Op een braderie vind je een varken aan een touwtje dat daar maar om zich heen staat te knorren. Door het gewicht van het varken te raden kun je het varken, in stukken gesneden als vlees, winnen. Wat is de truuk om te winnen?

Kom aan het eind van de dag terug en gok op het gemiddelde van alle andere schattingen. Je wint geheid! Hoe dat kan? Collectieve inteligentie!

Collectieve intelligentie is een vorm van kennis of leervermogen die in een groep zit. Een bijzonder fenomeen is dat een groep mensen altijd een goede (de beste) oplossing weet voor een vraagstuk, of er nu experts bij zitten of niet. Ook als er -in het geval van het varken- ‘gekke’ schattingen bij zitten, bijvoorbeeld veel te hoge of lage, dan klopt het gemiddelde nog. Of beter gezegd: juist. Deze gekke schattingen helpen het gemiddelde dichter bij het goede gewicht te komen. Hoe meer mensen een schatting doen hoe beter het gemiddelde blijkt ook steeds.

Wat helpt niet? Als mensen elkaar beïnvloeden. Klinkt misschien gek, maar op de een of andere manier gaat dat jouw schatting dichter bij die van anderen brengen en wordt het gemiddelde van alle schattingen minder goed.

Natuurlijk zijn maatschappelijke en of politieke vraagstukken ingewikkelder dan het raden van het gewicht van een varken. Natuurlijk is het moeilijk een gemiddelde te vinden uit honderden verschillende ideeën en meningen, MAAR…

Elkaar beïnvloeden, anderen overhalen en in discussie gaan vermindert het aantal ideeën. Ook bij ingewikkelde vraagstukken. En hoe zit ons democratisch stelsel er uit? Wat is de politiek geneigd te doen? Anderen beïnvloeden, overhalen en in discussie gaan.

Dus hoewel politici het beste met het land voor hebben, zorgen zij er voor dat de gemiddeld beste oplossing, bij verkiezingen bijvoorbeeld, niet gerealiseerd wordt. Alleen al door te roepen ‘stem op mij’.

Gaat het dan om ‘het beste voor hebben met het land’, of toch om macht? Wie het weet mag het zeggen.

En eet smakelijk, als je vlees lust.

 

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *