Een toekomst van democratie

Een toekomst van democratie

18 augustus 2010 Waarmaken 1

We leven in een tijd waarin -nog steeds- de banken een grote invloed hebben. Zij verstrekken geld als je het nodig hebt en maken dat met een druk op de knop. Leuk als je bijvoorbeeld een goed idee hebt voor een leuke winkel en wat spullen moet kopen om te beginnen. Ze ‘vergeten’ alleen de rente die je moet terugbetalen aan te maken met een druk op de knop. Gevolg: ergens ontstaat een tekort aan geld en het zijn niet de happy few die daar last van hebben. In het klein en in het groot. Ergens wringt het, ergens ontstaan conflicten.

We leven ook in een tijd waarin bedrijven ontzettend veel geld verdienen aan handel en energie. Oliebedrijven met name. Tuurlijk hebben we energie nodig en fijn dat dat te koop is. Handig vooral. Nadeel is dat deze bedrijven een grote invloed hebben die ze -zo lijkt het- vooral aanwenden om meer olie en geld binnen te halen. Hun invloed lijkt zo groot dat het soms lijkt alsof beslissingen van overheden afhangen van mogelijke voordelen van deze bedrijven. Bedenk zelf maar een voorbeeld.

Die overheden hebben op hun beurt de belastinginkomsten van de (olie-)bedrijven en banken nodig om te doen waar ze voor nodig zijn: de burgers helpen waar ze kunnen. En de burgers kunnen op hun beurt wel kiezen voor een overheid, maar niet voor de ceo van een bank of oliebedrijf. Leuk dansje dat we democratie noemen, zolang we maar ergens dat door rente ontstane tekort ergens vandaan kunnen halen en er stroom uit het stopcontact komt. Het systeem houdt zich in stand.

Volgens mij kunnen we dit niet heel lang meer volhouden en zouden we door democratie een stap door te voeren banken kunnen vervangen en overheden onafhankelijker en op termijn meer misbaar kunnen maken. En op termijn steeds minder nodig. Het begint met energie.

Een energiebron die al enige tijd onderzocht wordt (door NASA, Japan) is Space-Based Solar Power (SBSP): Je bouwt een satelliet met een zonnepaneel van een vierkante kilometer. Die vangt dag en nacht zonlicht en levert zo veel energie in een jaar als het totaal aan potentiele energie van alle oliereserves. Schone, onuitputtelijke energie. De stroom kan naar de aarde gebeamd worden met ultrahoge frequenties. Ja, dat kan tegenwoordig. Japan heeft de ambitie om er een in 2030 functioneel te hebben. Zie het filmpje voor een video impressie van Space solar power.

Mooi dat er serieus gekeken wordt naar deze energiebron. En nu de volgende stap.

En als we nu eens zelf zo’n SBSP gaan creëren? Als we nu eens door crowdfunding en crowdsourcing het nodige geld en de nodige middelen bijeen brengen? Miljarden, ja. Is misschien een hoop, maar we zijn ook met een hoop (bijna 7 miljard mensen nu). Dan hebben we een democratisch (alleen als veel mensen dit willen gaat het gebeuren) instrument doorgevoerd buiten overheden, banken en oliebedrijven om. Dat ding is van ons allemaal. Dat zou toch ontzettend verbinden? Iedereen altijd stroom, dat wringt een stuk minder. Met crowdsourcing is al een film gemaakt, worden verschillende landen opgeruimd met tienduizenden, dus een kwestie van opschalen lijkt me. Het kan.

En wat als we nu het geld dat de SBSP opbrengt nu op een hoop gooien? Als we dat geld nu ter beschikking gaan stellen aan mensen die het nodig hebben. Als lening wel te verstaan, anders is het zo op ;-) Alleen gaan we er geen rente voor vragen, het is immers van iedereen. Wat gebeurt er dan? Dan ontstaan er volgens mij geen tekorten, dan wringt het een stuk minder.

Dat is volgens mij een volgende stap van democratie: op grote schaal crowdfunden om projecten waar te maken waar een groep mensen baat bij heeft en die ondemocratische systemen en ongelijkheid creërenden instanties op termijn kunnen verplaatsen. Dit principe kunnen we ook weer downscalen naar theaters, kunst en andere systemen die afhankelijk zijn van subsidies. Of gewoon het parkje op de hoek opnieuw beplanten als je dat belangrijk vindt.

Praktisch gezien zou dat zo werken denk ik: iemand heeft een idee en geeft aan wat er voor nodig is en plaatst die op een centrale, transparante ideeënsite. Mensen geven aan dat ze mee willen werken en als er genoeg mensen en middelen meedoen, dan kan het uigevoerd worden. Deelnemers kunnen bijvoorbeeld meer vrije dagen rijgen in ruil voor hun bijdrage of minder belasting betalen. Er zijn dan ook minder belastinginkomsten nodig omdat er projecten uitgevoerd worden volgens dit democratische principe en sociale overwaarde (dat wat over is en te delen met de samenleving).

Voor een blijvende verandering is het nodig dat het oude systeem tegelijk met het nieuwe bestaat, zodat energie uitgewisseld kan worden tussen de sytemen. Op termijn vervangt nieuw misschien oud. Een soort ideecratie: hoe beter en leuker het idee voor zoveel mogelijk mensen, hoe meer kans dat het idee uitgevoerd wordt!

In mijn droom: Er zijn geen banken meer, er zijn geen overheden meer, er zijn geen grote bedrijven meer. Wij doen het zelf. We maken zelf wat we nodig hebben. Er is een systeem dat de geldstromen en projecten faciliteert op democratische basis en iedereen heeft evenveel invloed.

Let’s do it!

Ben benieuwd wat jullie er van vinden, lezers. Laat je me dat weten?

 

One Response

  1. Paul Voors says:

    Een interessante gedachtegang, je begint met de machtige drie-eenheid van overheid banken en energiebedrijven die elkaar hard nodig hebben en de twijfelachtige voordeel van die drie-eenheid voor de burger.
    Je eindigt met een romantisch ideaal, dat nog weinig concreet gemaakt is. Natuurlijk is er het idee rond de financiering van ruimte-energie, maar de stap naar een wereld zonder banken en grote bedrijven is wel immens groot.
    Ik heb he wel met je eens dat we zo niet verder kunnen gaan en dat nieuwe samenleving gebaseerd is op de kracht van het individu en hun gezamenlijke wijsheid. We zullen wel moeten. De macht van grote -internationale- bedrijven wordt zo groot, dat nationale overheden weinig tegen ze kunnen uitrichten. De toekomst is aan de burger!
    Beetje late reactie, maar ik lees je blog nu pas…

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.