Easycratie en het paadje bij het UWV

Easycratie en het paadje bij het UWV

31 mei 2011 Waarmaken 13

 

Iedere dag dat ik langs het gebouw van het UWV aan de Koninginnelaan in Nijmegen loop, raak ik in de war. Dit pand, in de volksmond nog altijd het ‘GAK’, ligt aan de looproute van Wolfskuil naar station. Niks verwarrends tot nu toe. Zoals je op de foto kunt zien is er tussen de bosjes door een paadje ontstaan, omdat veel mensen deze sluiproute nemen. Het scheelt zo’n twintig meter. Bijna niks, maar dat kan net het verschil zijn tussen trein halen en trein missen in de drukke ochtendspits, zo stel ik me voor. Nog steeds geen verwarring. Maar nu komt het.

Dit paadje was er al toen ik in 1998 op kamers woonde aan de Koninginnelaan. Er werd jaar in, jaar uit een poging gedaan om mensen te beletten dit paadje te nemen. Soms met dat rood-witte afzetlint en soms door gewoon nieuwe struikjes te planten. Er is zelf ooit een paaltje geplaatst (in het midden van het paadje) dat met staaldraad de doorgang versperde. Het mocht allemaal niet baten. Het paadje bleef bestaan.

Twee weken geleden was het weer zover. Rood-wit lint dook op, er werden struikjes geplant. Ik snap er helemaal niets van. Binnen een paar dagen was het lint verdwenen en waren de struiken doodgetrapt. Wat zonde.

Ik stel me voor dat er ieder jaar iemand van de plantsoenendienst (we noemen hem Willie) de opdracht krijgt om deze struikjes te planten. En ieder jaar gaat zijn inzet en gaan de gebruikte middelen verloren. Arme Willie. En dat omdat mensen daar willen lopen. Ze willen het echt heel graag. Ik vermoed dat de chefs van Willie kijken naar de bestemming van deze strook en de regels uitvoeren. Zo kun je niet afgerekend worden en doe je ook nog eens je best. Dat neem ik niemand kwalijk.

Wat zou een easycratische oplossing zijn? Met easycratie bedoel ik oplossingen bedenken die makkelijk en duurzaam zijn, passen bij wat mensen willen ook al hoort het niet in ‘het protocol’. Volgens mij zou dat het leggen van wat klinkers zijn (door de gebruikers!) en dit paadje promoveren tot pad. Ben je meteen klaar en krijgen de mensen die de trein echt willen halen geen modder meer aan hun schoenen. Uurtje werk, kost een paar klinkers en dan ben je meteen klaar voor de toekomst. En onze Willie kan weer meer tijd besteden aan taken waar hij trots op kan blijven.

Kan het zo simpel? Ik herinner me een verhaal van een architect die een hele universiteit had ontworpen en laten bouwen. Alles was aangelegd behalve de paden tussen de gebouwen. De architect had gras laten zaaien tussen de gebouwen. Na een jaar werden de ontstane en uitgesleten looproutes beklinkerd en liep er niemand meer buiten de gebaande paden.

Zo zouden meer processen moeten gaan vind ik. Kijk wat de mensen willen en doen, en faciliteer dat. Zou toch mooi zijn als onze overheid de nationale facilitaire dienst zou worden? En als we zo de mensen die ‘buiten gebaande paden’ treden, ook figuurlijk, meer mogelijkheden voor anderen laten creëeren? Willie zou het wel weten…

Oproep aan de plantsoenendienst Nijmegen: leggen jullie wat klinkers neer? Het mogen gebruikte zijn. Dan ga ik met mijn straatgenoten een pad aanleggen. Of mogen we gewoon zelf beginnen? Laten jullie het pad dan liggen? Bij voorbaat dank!

Lees hier hoe het de volgende dag verder ging…

Easycratie is een term van Erwin Witteveen en Martijn Aslander. Ze schreven er een boek over.

 

13 Responses

 1. Marianne van den Assem says:

  Zo waar waargenomen! Mooi blog. Hartegroet M

 2. Ik zeg, leg even zelf een paar oude stoeptegels neer. Wedden dat ze blijven liggen? Zo werken Willie’s. Willie ziet aarde, Willie gaat zaaien, Willie ziet tegels, Willie gaat vegen.
  Is een leuke nieuwe variant op guerilagardening; guerilla-pavement. :-)

 3. Juul says:

  Hoi Marianne, dank voor je reactie, lief!
  @Erwin, ja zelf neerleggen of zelf aanleggen, dat kan ook. Zou me niets verbazen als iemand een dezer dagen aan de slag gaat.

 4. joske says:

  hahah, ja ze zijn mooi. Die paadjes. Ze worden ook wel olifantenpaadjes genoemd. Was laatst bij dwdd. Kijk maar eens op //www.olifantenpaadjes.nl
  heeel grappig. er is zelfs een fotoboek van!

  kus

 5. Juul says:

  dank voor de tip!

 6. Jan Peter says:

  Goed stuk, Juul!
  Ik ben het helemaal met Erwin eens. Let’s stratenmaken! En als je zelf geen stratenmaaktype bent, hoef je alleen maar tegels, een rubber hamer en een vakman te crowdsourcen :)

 7. Juul says:

  Thanks, Jan Peter. voor wie niet weet wie hij is: De Versimpelaar!

 8. @joske @Juul Oppaasen met olifantenpaadjes! //message.snopes.com/showthread.php?t=73421

  ;-)

 9. Tess Doucet says:

  Herkenbaar en vaak gezien en gedacht.
  Bv fietspaden zonder bocht – waarom toch?
  En, heb je het getweet naar de gemeente Nijmegen? Ben wel benieuwd naar hun reacties.

  groet!

 10. Ben even in het verhaal over die campus gedoken. Blijkt dat er aardig wat universiteiten die hun campus zo hebben aangelegd. Zie hiervoor deze link: //ask.metafilter.com/62599/Where-the-sidewalk-ends

  Een architect die deze manier van werken bewust heeft toegepast op de University of Oregon is Christopher Alexander. Hij heeft het beschreven in het boek The Oregon Experiment: //en.wikipedia.org/wiki/The_Oregon_Experiment

 11. Juul says:

  @erwin: hahaha, en zou de olifant een metafoor kunnen zijn voor de burocratie?
  @Tess heb geen tweet naar gemeente gestuurd, hoft ook niet. ik denk dat er mensen zelf aan de slag gaan vandaag.
  @Aad, dank voor je hulp, je the oregon experiment, dat was het. Paul Hughes vertelde het eens in een lezing

 12. @Juul idd, die olifanten plaatjes van //message.snopes.com/showthread.php?t=73421
  zijn metafoor!
  Maar daarbij zie ik de ‘waarmakers’ als de olifant, en de gemeente Nijmegen als de auto. :-)

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *