De Correspondent is bijna ‘live’

De Correspondent is bijna ‘live’

25 maart 2013 Waarmaken Waarmaken 0

Vorige week maandagavond kondigde Rob Wijnberg, voormalig brein achter NRC.Next in ‘de wereld draait door’ aan dat hij 15.000 betalende leden zocht om ‘de correspondent’, een online platform voor ‘context bij het nieuws’, de wereld in te zetten. Met betalende leden kan dit platform onafhankelijk blijven van geldschieters en adverteerders. Goed idee, en op dit exacte moment van schrijven zijn er al 13.710 leden. Allemaal in één week aangemeld. Waarom gaat dit lukken? En waarom is dit nu aan de hand?

Ten eerste heeft Rob het goed voor elkaar met zijn lijstje namen. Femke Halsema, Joris Luyendijk, Arnon Grunberg en ga zo maar door, stuk voor stuk ‘sexy’ namen van mensen die leuk zijn om je aan te verbinden. Daar wil je wel bij horen, als lid.

De premisse van ‘context bij het nieuws’ doet het ook erg goed. We worden met z’n allen gillend gek als er weer eens een Turks kindje bij een varken fokkerij opgevangen wordt. De ene politicus is nog niet klaar met zijn mening, of de andere belangenvereniging heeft er weer een persbericht uitgedaan. Iedereen grijpt nieuws maar aan om zijn eigen club en bestaansrecht te verantwoorden, de nieuwskanalen zelf incluis. Free publicity, pr-mensen en communicatie-experts, je wordt er moe van. De Waarom-vraag krijgt in het nieuws te weinig aandacht en wellicht kunnen de correspondenten daar wel aandacht aan besteden.

Het epilepsiefonds kan ook tevreden zijn met ‘de correspondent.’ Immers, als de website advertentievrij blijft, dan worden we gevrijwaard van knipperende, lawaaimakende, draaiende, in- en uitschuivende reclamebanners die meestal vermomd zijn als spel of nieuws. Scheelt dat een hoop zeg. Bijkomend voordeel: wie betaalt bepaalt, dus als niemand je betaalt voor wat je schrijft (of heel veel mensen een beetje) dan kun je schrijven wat je wilt. Zolang de betalende leden het willen lezen natuurlijk.

We leven in een tijd dat crowdfunding helemaal hip is. Van bedrijven en bandjes die startkapitaaltjes bij elkaar sprokkelen tot een jongen als Joost Plattel, die een congres in San Francisco bezocht nadat 700 mensen hem 1 euro gaven voor een vliegticket, het is aan de hand. Lekker zelf doen, samen en van onderaf. Waarom niet? De Correspondent ademt deze mentaliteit ook. De mentaliteit van de ‘onderheid’. Hoe zeg je lief en slim: ‘Fuck you, I won’t do what you tell me?’ Dat dus.

Een ding kunnen ze nog beter doen aan hun crowdfunding. Want stel nu dat iemand lid wil worden, maar liever iets anders doet of geeft dan 60 euro? (wat het lidmaatschap kost) Ik kan me voorstellen dat er websitemakers, logo-ontwerpers, videomensen en dergelijke zijn die graag willen helpen met hun kunnen. Als ‘de correspondent’ hun deuren ook voor deze hulp open gaat zetten, door bijvoorbeeld een verlanglijstje online te plaatsen, dan gaan ze nog sneller lukken en duurzamer mensen aan zich verbinden. Immers, wie ergens aan bijdraagt is sterker verbonden dan diegene die wat geld geeft. Beste Rob, genoeg context zo?

Hoe dan ook, dat gaat wel lukken met ‘de correspondent.’ Er zij nu al exact 13.730 leden. Plus 20 in 15 minuten. Dat doet de Vara ze niet na.