Blaas je netwerk op

Blaas je netwerk op

5 september 2011 Ondernemen Ondernemen 2


Het lijkt er op dat we tegenwoordig met sociale media makkelijker dan ooit kunnen kiezen. We kunnen kiezen met wie we wanneer waar over praten. Het lijkt wel alsof je je eigen ‘dorp’ of netwerk kan kiezen en maken. Een plekkie waar je je thuis voelt met mensen die je leuk of interessant vindt.

Je kunt nu ook makkelijker dan ooit om hulp vragen en hulp bieden. Wat dat laatste soms lastig maakt is denken in: ‘voor wat hoort wat’

Er van uit gaande dat je helpen leuk vindt en het doet omdat je toch een idee of tijd of tips over hebt, waarom zou je dan iets terug verwachten van diegene die jij helpt? Waarom 1-op-1 waarde uitruilen? Zit je eindelijk in je zelf gekozen dorp, dan is het misschien slimmer om er voor te zorgen dat je dorp er op vooruit gaat en niet alleen je zelf. Blaas je netwerk op!

Vergelijk je dorp of netwerk met een bal. Alle energie van de mensen in het netwerk zijn de lucht in de bal. Hoe groter de bal hoe sterker die is en des te meer het kan waarmaken als geheel. Hoe groter de bal, hoe gelukkiger de mensen er in zijn en des te meer kansen zijn er voor iedereen in de bal.

Als je iemand helpt blaas je energie in de ander en zo ook in de bal. De bal wordt groter. Als je vervolgens van iemand rechtstreeks iets terug krijgt (en voor je zelf houdt), blaast zij of hij de lucht terug naar jou en wordt de bal dus niet groter.

De volgende keer dat iemand tegen je zegt: ‘en wat kan ik nu dan voor jou doen?’, dan zou je er voor kunnen kiezen te zeggen: ‘help iemand anders maar met wat je kunt of hebt. Geef iets door. Blaas je netwerk op!’

Als je toch je eigen dorp kunt maken en kiezen, maak het dan het mooiste dat je kunt bedenken. Blaas er lucht in.
Probeer het eens.

 

2 Responses

  1. Ik word blij van jouw blogs :-)

  2. Juul says:

    dankjewel!

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *