Bewoners van Duiven gaan hun leefomgeving zelf beter maken.

Bewoners van Duiven gaan hun leefomgeving zelf beter maken.

3 oktober 2011 Waarmaken 0

De gemeente Duiven wil graag dat haar bewoners zelf meer gaan doen om hun leefomgeving leuker en mooier te maken. Wat stoer dat ze hun ‘macht’ durven los te laten en het initiatief terug geven aan de Duivenaren. Zij willen dat immers ook. Arjan de Vries van de gemeente en Francis Bock van Wijkalliantie organiseerden samen met Durftevragen een gave avond om dit in gang te zetten: Wijk in beweging.

Enkele tientallen wijkbewoners kwamen bijeen in de lokale basisschool. Ieder kon haar of zijn ideeën aandragen om de leefomgeving nog beter en mooier te maken. En ze gingen los! Wauw…

Zomaar wat ideeën, vertaald in vragen, waren:
‘Hoe kunnen wij een handwerk-café organiseren?’ door Jacobien.
‘Hoe kunnen wij de bussen langzamer laten rijden langs de school?’ door Cindy.
‘Hoe kunnen we het groen zelf mooier maken?’ door meneer Broens.

Wat inspirerend was om te merken was dat de mensen het echt zelf wilden doen. Het kwam niet in ze op naar de gemeente te wijzen als verantwoordelijke of om een zak geld te vragen bij de gemeente. Ze doorleefden hun vragen, die steeds begonnen met ‘Hoe kunnen wij…?’

Na de ideeënronde mochten de aanwezigen zelf kiezen bij welk idee ze aansloten om te helpen. Ja, dat werd een mooie warboel en nee, dat was niet erg, mensen voelden zich meteen vrij om aan de slag te gaan. Ze kozen voor wat zij belangrijk vonden en leuk om aan te werken. Met de durftevragen methodiek kregen we per vraag echt bakken met tips, ideeën en concrete hulp los. Deze werden in no time omgetoverd tot plannetjes om gelijk mee aan de slag te gaan.

Ten slotte presenteerde ieder groepje plenair hun plannen en vroegen ze gelijk om hulp aan de andere aanwezigen. En wat denk je? Er was meestal meteen de goede hulp aanwezig. Ze snapten dat je niet meteen om geld moet vragen, want hulp is er in overvloed, zo bleek.

Ja, iedereen heeft wel wat over en wil bijdragen. Zeker als je het ze vraagt en als ze er zelf blij van worden om het idee samen zelf te realiseren.
Pure democratie (het leek Athene) wel, in een nieuw, leuk effectief jasje. We doen het lekker samen zelf!

En de bussen, het groen en het handwerk-café? Wordt ongetwijfeld vervolgd…

 

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *